Raffi Gregorian
0

'Popis državne imovine mora biti prioritet'

FENA
Vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian danas se sastao s predsjedavajućim Komisije za državnu imovinu Zvonimirom Kutlešom i tom prilikom naglasio da bi Vijeće ministara BiH trebalo što prije pokrenuti postupak za popis državne imovine.

Gregorian je napomenuo da obim popisa imovine mora biti definiran na način koji će u budućnosti osigurati postizanje održivog sporazuma o raspodjeli imovine te da bi taj proces trebao biti pokrenut sada, prije donošenja Zakona o državnoj imovini, kako se ne bi gubilo dodatno vrijeme dok nacrt Zakona bude razmatran u okviru parlamentarne procedure.

  • Ukoliko Vijeće ministara sada ne poduzme aktivnosti i ukoliko odluči da se popis imovine izvrši nakon usvajanja Zakona o državnoj imovini, postoji vjerovatnoća da će doći do prolongiranja tranzicije OHR-a u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije, upozorio je Gregorian.

Gregorian je također podsjetio Kutlešu da svaki zakon koji usvoji Vijeće ministara i donese Parlamentarna skupština BiH mora ispunjavati standarde za rješavanje pitanja državne imovine koje je definiralo Vijeće za implementaciju mira na sjednici u februaru 2008. godine, uključujući i zahtjev da raspodjela bude izvršena na način koji BiH, i drugim nivoima vlasti, daje vlasništvo nad imovinom koja im je potrebna da bi ispunjavali svoje ustavne nadležnosti, saopćeno je iz OHR-a.