Zbog E.coli u Njemačkoj
0

Pooštrena kontrola povrća u BiH

FENA
Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić kazao je danas u Mostaru kako su inspekcijski organi pooštrili mjere kontrole hrane, posebno povrća na prisustvo E.coli te da se poduzimaju sve potrebne mjere na terenu kako bi građani BiH bili zaštićeni.

Mačkić je to izjavio nakon sastanka predstavnika Agencije za sigurnost hrane BiH, nadležnih institucija BiH, Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta na temu Procjena rizika vezano za kontaminaciju hrane uzrokovane E.coli (EHEC) i zabrane upotrebe Bisphenola A.

"Nama je važno da se poduzmu sve mjere da hrana bude zdrava te da ne utječe negativno na zdravlje naših potrošača. Mi činimo sve da dobijemo podatak u kojem se proizvodu nalazi E.coli nakon čega ćemo na vrijeme poduzeti sve potrebne mjere", istaknuo je Mačkić

"E.coli je inače normalan stanovnik crijeva, ali ova patogena nije, ona je baš patogena i izgleda da je u pitanju potpuno novi soj dosada neviđen", kazala je šefica Mikrobiološkog instituta u Sarajevu Mirsada Hukić.

Ona je preporučila svim građanima da se pridržavaju osnovnih pravila higijene, da hranu dobro peru, da se pazi na kontaminaciju hrane izmetom, ispravnost vode te da svako poduzme odgovornost za svoje zdravlje, pored toga što će državni organi poduzeti sve potrebne mjere da zaštite građane od uvoza hrane koja je kontaminirana.

"Po karakteristikama ove E.coli očito je da je to neki novi soj - mutant jer se ponaša drugačije nego E.coli koju smo do sada identificirali, a koje su enteropatogene. Ova E.coli luči veliku količinu toksina te pokreće značajne imunopatološke procese u našem organizmu", istaknula je Hukić.

"Ova E.coli, za razliku od dosadašnjih koje su pogađale najviše djecu i starce, najviše pogađa zdrave osobe, a naročito žene. Gotovo 80 posto oboljelih su žene", kazala je Hukić.

"I mi u Evropskoj agenciji za sigurnost hrane temeljito pratimo ovaj slučaj. Svakako se radi o specifičnom slučaju gdje još postoji puno nepoznanica, a mi nastojimo koordinirati sve te nepoznanice i sastaviti ih u priču koja bi pomogla potrošačima da izbjegnu rizik", kazao je član Naučnog vijeća u Evropskoj agenciji za sigurnost hrane Boris Antunović

"Još uvijek mjere koje se provode U Evropi se i dalje istražuje o kojoj je hrani riječ i to je upravo težina ovoga slučaja. U većini slučajeva imali smo uzročnika, vrstu hrane i posljedice, ovdje krećemo od posljedica. Vjerujemo da će se uskoro znati i vrsta hrane koja je zapravo ugrožena", napomenuo je Antunović.

Što se tiče Bisphenola A, Mačkić je kazao kako je Vijeće ministara BiH donijelo zaključak o njegovoj zabrani, što je već i na snazi u našoj zemlji.

U utorak, 7. juna, u Sarajevu će Agencija za sigurnost hrane BiH, uz podršku Evropske agencije za sigurnost hrane i drugih međunarodnih institucija, održat konferenciju na temu Procjena rizika vezano za kontaminaciju hrane uzrokovane E.coli.

Predavači na konferenciji bit će eminentni stručnjaci iz Evropske agencije za sigurnost hrane i predavači iz Njemačke.