BiH
85

Pontanima iz BiH dobitnik međunarodne nagrade za interreligijski dijalog u Dohi

Klix.ba
Već treću godinu Međunarodni centar u Dohi za interreligijski dijalog, DICID (Doha International Center for Interfaith Dialogue) dodjeljuje međunarodnu nagradu jednoj instituciji i jednom pojedincu koji su posebno njegovali i širili dijalog i saradnju između pripadnika različitih religija.

Ove godine, na 12. međuvjerskoj konferenciji u Dohi, 16.02.2016, Centar je između 68 pojedinaca i 158 prijavljenih organicacija odlučio da udruženje Pontanima s istoimenim horom bude prva od tri u izboru organizacija.

Nagradu je dodijelio Dr. Hassan Bin Lahdan, ministar pravde Katara, zajedno s prof. Ibrahimom Al-Naimijem, direktorom DICID-a. Nagradu je primio fra Ivo Marković, predsjednik Upravnog odbora Pontanime.

Nakon prijema nagrade, fra Ivo se u ime više od 500 ljudi koji su dosada pjevali u zboru/horu Pontanima ili sarađivali u raznim projektima udruženja Pontanima (ranije Interreligijska služba Oči u oči) zahvalio žiriju i DICID-u te istaknuo kako već 20 godina Pontanima koristi mirovni potencijal religija i dinamiku trenda međuvjerskog razumijevanja i suradnje za liječenje i pomirenje Bosne i Hercegovine nakon zastrašujuće razornog rata u kojemu su religije zlorabljene kao sredstva rata, kao oružje za rat.

Radost u Pontanimi je posebna zato što nakon brojnih priznanja Pontanimi iz zapadnog dijela svijeta sada priznanje dolazi iz islamskog svijeta čije su ovakve inicijative odlučujuće važne za aktuelni trenutak svijeta.