BiH
0

Ponovo suprostavljeni stavovi sindikata i resornog ministarstva o štrajku u pravosuđu RS-a

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Štrajk administrativnih radnika u pravosuđu Republike Srpske (RS) i dalje prate suprostavljeni stavovi sindikata i resornog ministarstva o broju štrajkača, koji poštuju minimum procesa rada.

Prema podacima Ministarstva pravde RS-a, od ukupnog broja zaposlenih administrativnih radnika u institucijama pravosuđa, koji iznosi 2.339, u štrajku se ne nalaze 1.965 radnika.

"Oni čine 84 posto od ukupnog broja zaposlenih administrativnih radnika", tvrde iz ovog resora entitetske vlade i dodaju da, po posljednjim informacijama koje su dobili od pravosudnih institucija, od predsjedika sudova i glavnih tužioca, obustave rada nema u 18 institucija pravosuđa.

Od ukupnog broja radnika u svih šest kazneno-popravnih zavoda RS-a, koji iznosi 824, u štrajku je samo jedna osoba.

Navode i da u podacima koje iznose o ukupnom broju zaposlenih radnika u pravosudnim institucijama, nisu obuhvaćeni nosioci pravosudnih funkcija (sudije i tužioci).

S druge strane, iz Sindikata pravosuđa RS-a, koji je štrajk započeo 21. januara, tvrde da se iz dana u dan priključuje sve više radnika i da se štrajk nastavlja, sve do konačnog ispunjenja zahtjeva zaposlenih u ovoj djelatnosti, što podrazumijeva povećanje cijene rada na 110 KM.

Odlučno su demantirali navode Ministarstva pravde RS o broju radnika pravosuđa koji su štrajku, jer, tvrde, štrajkuje 27 sindikalnih organizacija, odnosno pravosudnih institucija, sa 472 radnika ili 70 posto pravosudnih institucija, u što svakako ne spadaju nosioci pravosudnih funkcija.

Vladu RS optužuju da je prekršila odluku o najnižoj plaći u RS-u, koja iznosi 370 KM, dok to u pravosuđu ne važi, te iznosi 313 KM, a koja uključuje i topli obrok i dvanaestinu regresa za godišnji odmor, a ovu plaću primaju čak i radnici sa srednjom stručnom spremom.

Traže i vraćanje prvog smanjenja plaća od 10 i više posto iz 2010. godine, te vraćanje drugog umanjenja plaća službenicima u pravosudnim institucijama RS od također 10 i više posto u 2013.

"Štrajk daje očekivane rezultate, jer se otkazuju rasprave ročišta u sudovima i tužilaštvima što može, ne krivicom sindikata, dovesti do veće blokade rada pravosudnih institucija, što svakako nije nikome u interesu", upozorili su iz Sindikata pravosuđa RS.