BiH
62

Ponovo stiže kiša: Nema straha od poplava, ali ima od klizišta

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sunčani dani su za nama. Već danas u poslijepodnevnim satima uslijedit će pljuskovi s grmljavinom u centralnim i istočnim dijelovima BiH, a tokom vikenda nestabilno vrijeme proširit će se na cijelu BiH. No, u pitanju su lokalni pljuskovi koji ne bi trebali uzrokovati nove probleme.

"Tokom ove noći i sutra bit će oblačno vrijeme i kiša povremeno, tokom dana mogući lokalni pljuskovi, ali samo lokalni. Dakle, treba da se pripazi samo na klizišta. Inače padavine će se već smanjiti u nedjelju i u ponedjeljak će opet biti lijepo vrijeme", rekao je za naš portal Željko Majstorović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kiša oba dana vikenda

Oba dana vikenda bit će kišovito vrijeme. Prije podne sa slabom kišom i kratkotrajnim lokalnim pljuskovima, a u drugoj polovini dana se očekuju jači pljuskovi i grmljavina. Najmanje padavina očekuju se na jugu Hercegovine.

Jutarnje temperature između 10 i 15 na jugu do 17 stepeni, a dnevne između 22 i 27, na jugu od 30 stepeni.

Promjenljivo vrijeme pratit će nas do kraja maja.

I Vlada FBiH upozorava na klizišta

I Vlada FBiH izdala je upozorenje građanima da zbog novih prognoziranih padavina slabog do umjerenog intenziteta, a usljed visokog indeksa prethodnih padavina i zasićenosti tla vodom, mogu očekivati povećanje vodostaja na područjima zahvaćenim padavinama.

"Zbog novih padavina, postoje izgledi za pojavu novih i ponovno aktiviranje već postojećih klizišta. Tim povodom građani se posebno upozoravaju da izbjegavaju boravak u zonama i objektima registriranih i aktivnih klizišta i neposredno uz vodotoke", kaže se u upozorenju Vlade FBiH.