Na granici s Hrvatskom
0

Ponovo se aktivirao požar u Uništima

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prostorni požar u selu Uništa na području opštine Bosansko Grahovo, koje se nalazi na granici sa Hrvatskom, koji je juče bio lokalizovan, jutros je ponovo aktivan, potvrđeno je iz Uprave za civilnu zaštitu Livanjskog kantona.

Direktor Uprave Frano Laštro potvrdio je da je za gašenje požara zatražena pomoć susjedne države u skladu sa sporazumom koji je potpisan između Ministarstva sigurnosti BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske o pružanju prekogranične pomoći u gašenju požara na otvorenom prostoru.

Laštro je rekao novinarima da je tokom jučerašnjeg dana, nakon intervencije vatrogasnih jedinica iz Knina i "kanadera"  zaustavljeno daljnje širenje požara prema naseljenom mjestu Uništa, ali da se požar proširio i na sjeverozapadne padine planine Bat prema opštini Bosansko Grahovo.

Prema njegovim riječima, požar u Uništima jutros je ponovo aktivan radi čega su na teren upućeni pripadnici državnih interventnih jedinica Splita i Šibenika sa petoricom vatrogasaca, dva vozila i jednim  "kanaderom"  kako bi požar bio stavljen pod kontrolu i ugašen.

Laštro je dodao da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske, ispostava Šibenik, te da se zajednički prati stanje ne području zahvaćenom vatrenom stihijom.