BiH
0

Ponovo pokrenut rad akademskog lingvističkog kruga

FENA
Na inicijativu dekana Filozofskog fakulteta Srebrena Dizdara i Kolegija za postdiplomski studij iz lingvistike, ponovo je pokrenut rad Sarajevskog akademskog lingvističkog kruga (SALK) na tom fakultetu.

Kako je to veliki korak za razvoj lingvističke, a time i akademske misli u bh. sredini, odlučeno je da se početak rada SALK-a obilježi 7. decembra organiziranjem okruglog stola "Putevima bosanskog jezika", saopćeno je s Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Povod je podsjećanje na Naredbu Zemaljske vlade o ukidanju naziva bosanski jezik i uvođenju naziva srpsko-hrvatski, izdatu 4. oktobra 1907. godine.

Okrugli sto će tog dana biti otvoren svečanom sjednicom u 17.00 sati povodom pokretanja SALK-a. Skupu će se obratiti dekan Filozofskog fakulteta Srebren Dizdar, voditeljica Kolegija za postdiplomski studij iz lingvistike Marina Katnić-Bakaršić te predsjednica SALK-a Amela Šehović.

Nakon svečanog dijela uslijedit će plenarna izlaganja prof. dr. Dževada Jahića i prof. dr. Naile Valjevac.

Rad skupa, čiji će program biti podijeljen u dvije sekcije, nastavit će se 8. decembra u 09.30 sati.

Prva sekcija bavit će se pitanjima historijskog razvoja bosanskog jezika, dok će se druga fokusirati na aktuelnu jezičku situaciju u BiH, s posebnim osvrtom na probleme u pogledu primjene važeće pravopisne norme.

Imajući u vidu važnost ovog događaja u razvoju bosanskog jezika, namjera organizatora je dati novi poticaj lingvistici u BiH proučavanjem bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, ali i svih drugih jezika.

Okrugli sto i svečana sjednica bit će održani na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.