BiH
5

Ponovo otkazana sjednica Nezavisnog odbora na kojoj se trebala razmatrati smjena Zubca

Piše: N. N.
Danas je u Sarajevu u 12 sati trebala biti održana redovna sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su članovi ovog tijela, između ostalog, trebali razmatrati i smjenu direktora SIPA-e Gorana Zubca.

Sjednica je otkazana samo pola sata prije početka, a otkazao ju je predsjednik Nezavisnog odbora Žiko Krunić.

Krunić je e-mailom obavijestio šest članova Nezavisnog odbora da sjednica neće biti održana. Kao razlog naveo je nedostatak kvoruma. Naime, od ukupno devet članova njih dvojica su ranije najavili odsustvo, a Krunić je objasnio da ni on, iz opravdanih razloga, nije mogao doći. Tako Nezavisni odbor nije imao potrebni kvorum, odnosno najmanje sedam članova prisutnih sjednici.

Krunić je članovima Nezavisnog odbora najavio zakazivanje nove sjednice za juli, ali nije naveden tačan datum.

Enes Obralija, član Nezavisnog odbora, za Klix.ba kaže kako smjena Zubca nije bila na dnevnom redu, ali bi se o tome sigurno razgovaralo da je sjednica održana.

“Mi smo dobili inicijativu od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. To je jedan vrlo ozbiljan dokument koji je došao od ministra kojem Zubac odgovara za svoj rad. Prema tome, radi se o jednom vrlo ozbiljnom dokumentu koji je upućen svim članovima Nezavisnog odbora i to bi se danas sigurno razmatralo da je sjednica održana”, kaže Obralija.

Zadnja sjednica Nezavisnog odbora održana je 18. maja 2015.

Podsjećamo, ministar Dragan Mektić uputio je i zvaničnu inicijativu da bude smijenjen i predsjednik Nezavisnog odbora Žiko Krunić i to zbog kršenja poslovnika i nesazivanja sjednica Nezavisnog odbora te zbog kršenja zakona a vezano za nesmjenjivanje Gorana Zubca.