Vještaci nisu došli
0

Ponovo odgođeno suđenje za zločin na Korićanskim stijenama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Suđenje petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama odgođeno je jer se tri vještaka Tužilaštva BiH nisu pojavila iako su dobili poziv da predstave nalaz i mišljenje, te budu ispitani na Sudu BiH.

Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, pojasnila je da se Nermin Sarajlić, koji je sačinio obdukcione nalaze za sedam ubijenih na Korićanskim stijenama, nalazi na studijskom usavršavanju u Njemačkoj.

Tužiteljica je rekla da je Eva Klonowska, koja treba potvrditi da je uzimala uzorke posmrtnih ostataka sa obje ekshumacije ubijenih na Korićanskim stijenama, na godišnjem odmoru na Islandu.

“Mile Matijević je slomio nogu, zbog čega nije mogao da izvrši uvid u dokumentaciju i sačini kompletan nalaz”, kazala je tužiteljica Terzić.

Za učešće u pratnji konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Marinka Ljepoju i Branka Topolu.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i stražar u logoru Trnopolje.

Zbog kontinuiteta izvođenja dokaza, tužiteljica Terzić je planirala da u sudski spis uloži sedam obdukcionih nalaza koje je sačinio vještak Sarajlić, ali neke odbrane nisu bile saglasne, te je Sudsko vijeće odbilo uvođenje tih dokaza.

Pošto će proći više od mjesec dana od izvođenja dokaza između dva suđenja, a zakon u tom slučaju predviđa da se svi dokazi ponovo provedu, tužiteljica Terzić i Odbrane optuženih su rekli da to neće tražiti, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. januar ove godine, kada je planirano da vještaka Sarajlića ispitaju odbrane optuženih.