BiH
0

Ponovo odgođeno ročište za Novaka Đukića

FENA
Novak Đukić
Novak Đukić
Ročište na kojem je trebalo da budu iznesene žalbe nakon ukidanja presude Novaku Đukiću za zločine počinjene u Tuzli ponovo je odgođeno.

Sjednica Apelacionog vijeća nije mogla biti održana jer se nije pojavio Đukićev glavni branilac Milorad Ivošević.

"Poziv je upućen, ali nije uručen jer glavni branilac nije pronađen na adresi. Stoga nije obavijestio ni druga dva branioca", kazao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Dragomir Vukoje.

Đukić je rekao da se sinoć čuo s braniocem, koji mu je kazao da nije dobio poziv te da je osim toga i bolestan.

"Sinoć sam od sina saznao da će biti sjednica. Poziv nisam dobio, ali sam procijenio da je bolje da dođem i da se javim", rekao je Đukić.

Sudija Vukoje je napomenuo da je dva puta pokušano uručenje poziva, ali da ni branilac ni Đukić nisu pronađeni na adresi.

Đukić je ranijom presudom Suda BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Ovu presudu ukinuo je Ustavni sud BiH zbog pogrešne primjene zakona, nakon čega ga je Sud BiH pustio Đukića s izdržavanja kazne.

Nakon toga je 21. februara održano ročište na kojem je trebalo da budu izneseni dokazi u vezi sa visinom kazne Đukiću, ali je sjednica odgođena jer je odbrana zatražila izuzeće Vijeća.

Novi termin zakazan je za 11. april, javlja BIRN-Justice Report.