BiH
0

Ponovo odgođen početak nastave u Maglaju

SRNA
Za sutra zakazani početak nastave u osnovnim i srednjim školama u Maglaju ponovno je prolongiran, jer još nisu završeni svi predviđeni radovi na sanaciji posljedica majskih poplava i nema garancija da djeca bezbjedno mogu ući u prostore gdje još traje sanacija.

Nakon sastanka direktora škola, ministra za obrazovanje Zeničko-dobojskog kantona Mirka Trifunovića sa predstavnicima izvođača radova i Razvojnog programa UN (UNDP), određeni su novi termni početka nastave za učenike Gimnazije, Mješovite srednje škole i Prve osnovne škole - 13. oktobra, a za učenike Osnovne škole Maglaj 20. oktobra.

"Dobili smo uvjeravanja da bi za najveći broj učenika nastava trebalo da počne 13. oktobra, a u Osnovnoj školi Maglaj, s obzirom na stepen razaranja i velike poslove na sanaciji, 20. oktobra", rekao je Trifunović.

On je naglasio da je i dalje na prvom mjestu bezbjednost učenika, ali da se ni kvalitet radova ne smije dovesti u pitanje.

Federalni mediji javljaju da je najteža situacija u Osnovnoj školi Maglaj gdje su trenutno spremne samo četiri učionice na spratu novog objekta, dok još traje sanacija u sedam učionica u starom dijelu objekta.

"U toku je promjena stolarije i ostali građevinski radovi. Nama su za izvođenje nastave potrebne učionice za 23 odjeljenja uz odjeljenja Muzičke škole", naglasio je direktor Osnovne škole Maglaj Osman Mujadža.

Direktor Gimnazije Amela Hidić ističe da ima nervoze i među profesorima i učenicima, jer mnogo kasni početak nove školske godine.