BiH
0

Ponovo neispravne flaširane vode u RS-u

FENA
Analize Instituta za zaštitu zdravlja RS-a pokazale su da je od 17 uzoraka flaširanih voda ispitanih u junu i julu njih 11 bilo mikrobiološki neispravno.

Ovo je danas izjavio glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS-a Desimir Miljić ističući da "bakterije koje su pronađene u flaširanim vodama nisu opasne za zdravlje".

Po njegovim riječima, kao neispravne pokazale su se po jedan uzorak vode "Unikve", "Akva une", "Voda-vode", "Voda Olimpija", "Akva monta", dva uzorka "Akva vive", te zatim "Radenska“ i "Voda Vrnjci“.

Napominje da se mikrobiološka ispravnost voda "razlikuje po serijama, pa se dešava da su pojedine vode, analizirane u različitim periodima, različito i ispravne".

Miljić tvrdi da se ne radi o opasnim baktererijama koje mogu izazvati posljedice po zdravlje, ali da Zakon o flaširanim vodama ne dozvoljava da one budu prisutne u upotrebi.

On tvrdi da je prodaja neispravnih flaširanih voda obustavljena do super analize koja je jedina mjerodavna ka utvrdi konačno stanje, s tim da će rezulati biti poznati za oko sedam dana.

Potpunu ispravnost pokazale su, tvrdi Miljić, sledeće vode "Studenac“ (Koprivnica, Hrvatska), "Rosa", "Vivia".

Na pitanje zašto se saopćavaju ovi detalji bez obavljene i superanalize ispravnosti voda, Miljić je kazao mora iznijeti u javnost detalje do kojih su došli mediji.