Slučaj Kostajnice i Broda
0

Ponovo brisanje prefiksa 'bosanski'

FENA
Vlada RS-a predvidjela je u Prijedlogu zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a da općine Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica ubuduće nose naziv bez prefiksa "bosanski", odnosno samo Brod i Kostajnica.

Vlada RS-a i ranije je predlagala takvo rješenje, ali je ono nakon usvajanja u Narodnoj skupštini zaustavljeno u Vijeću naroda RS-a, odnosno stavljanjem veta Kluba Bošnjaka.

Donošenjem novog zakona ispunila bi se i obaveza RS-a, proizašla iz odluke Ustavnog suda BiH, da uskladi dio člana 11., koji se odnosi na nazive pojedinih općina u tom bh.entitetu, s Ustavom BiH.

Radi se o općinama koje su u svom nazivu sadržavale riječ "srpski" i za kojima je odlukom Ustavnog suda BiH utvrđen privremeni naziv.

Navedenom odlukom Ustavnog suda BiH utvrđeni su privremeni nazivi za općine Istočni Drvar, Oštra Luka, Istočni Mostar, Ustiprača, Foča, Ribnik, Kasindol, Lukavica, Istočni Stari Grad, Donji Žabar, Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica i grad Istočno Sarajevo.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Zoran Lipovac rekao je da je taj zakonski akt bio na javnoj raspravi i bilo je "određenih tehničkih primjedbi koje su uvažene“, a da kada je u pitanju naziv tih dviju općina ostaje da se vidi kakav će stav zauzeti poslanici u Skupštini prilikom izjašnjavanja o tom zakonu.

Novina u sadašnjem tekstu u odnosu na nacrt jest da su uvedene kaznene odredbe za one koji u službenoj upotrebi koriste neprikladne nazive, odnosno one koji ne budu u skladu sa zakonom.

"Za takav prekršaj predviđene su novčane kazne“, rekao je Lipovac na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade.

Entitetska vlada utvrdila je danas i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka iz budžeta entiteta, grada i općine, kojim se, u okviru mjera štednje, smanjuje iznos po tom osnovu za 30 posto.

To znači da će političke stranke dobiti minimalno 0,14, umjesto do sada 0,20 posto sredstava od budžeta u prethodnoj godini.

U ovoj godini bilo je planirano 3,3 miliona KM za finansiranje političkih stranaka iz budžeta entiteta, a po izmjenama zakona, ukoliko bude usvojen, bilo bi im isplaćeno 2,3 miliona KM.