BiH
0

Ponovo bez povećanja najniže cijene rada u RS

FENA
Dokument kojim je trebalo da bude regulirano povećanje najniže cijene rada s 205 na 250 KM, ni danas, već drugi put ove sedmice, nije potpisan između predsjednika Vlade RS-a, udruženja poslodavca i Saveza sindikata RS-a.

Dodik je rekao da je dobio saglasnost od predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS-a Milana Grubača i Saveza poslodavca RS-a da potpišu ovaj ugovor, ali je potrebno održati još jedan sastanak 24.septembra kako bi se donijela konačna odluka i uz prisustvo predstavnika granskih sindikata.

Entitetski premijer je ponovio da Vlada RS-a podržava stav da najniža cijena rada bude 250 KM, te da razumije da najveći teret pada na poslodavace i da je potrebno da na sastancima sagledaju sve elemente odluke o povećanju najniže cijene rada.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Milan Grubač napomenuo je da je ovo danas prvi sastanak na kojem predstavnici Vlade RS-a, Sindikata i poslodavaca razgovaraju o ovom pitanju, te da prethodni sastanak na koji poslodavci nisu došli nije bio dobro pripremljen.

Grubač je kazao da treba nastaviti razgovore i o posljedicama koje će privreda dobiti povećanjem najniže plaće s 205 na 250 KM, ističući da je veoma mali broj privrednih preduzeća koji mogu povećati cijene rada, a posebna ona u oblasti metalske i rudarske industrije, gdje je problem isplate i 205 KM.

Naglasio je i da poslodavci ne opstruiraju postizanje dogovora, ali žele da se sagledaju svi efekti povećanja plaće kako bi se došlo do dogovora.

Predsjednik Udruženja poslodavaca RS-a Damir Miljević nije prisustvovao ni današnjem sastanku jer je na putu.