Okružni sud u Banjoj Luci
0

Ponorcu i Mariću 21 godina za ratni zločin u naselju Vrbanja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjoj Luci, Dalibor Ponorac je osuđen na osam, a Marko Marić na 13 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u naselju Vrbanja u decembru 1993. godine.

Olga Malešević, predsjednica Sudskog vijeća, rekla je da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode optužnice.

"Analizirajući dokaze i na osnovu izjava svjedoka, Sudsko vijeće smatra da su Ponorac i Marić počinili ratni zločin. Svjedoci Odbrane su pokušavali dati alibi optuženima, ali njihova svjedočenja se ne mogu prihvatiti jer su bila neistinita", rekla je Malešević i dodala da je optuženima produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Ponorac i Marić su uhapšeni početkom decembra prošle godine i od tada se nalaze u pritvoru. Optuženi su proglašeni krivim što su 29. decembra 1993. godine u banjalučkom naselju Vrbanja ubili civile Ahmeta i Seniju Karat u njihovoj kući. Marić je također osuđen za ubistvo Midhada Obralića, koji se kretao putem.

Prilikom određivanja visine kazne Sudsko vijeće je Ponorcu kao olakšavajuću okolnost uzelo u obzir to što je bio "mlađi punoljetnik" kada je počinio zločin (1974. godište), što je od tada "prošlo puno vremena", te jer je sada oženjen i ima maloljetno dijete.

Za Marića je olakšavajuća okolnost također to što je od počinjenja zločina prošlo mnogo vremena. Kao otežavajuća okolnost, pojasnila je Malešević, uzeta je "bezobzirnost sa kojom su počinjena ova ubistva", prenosi BIRN.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.