BiH
104

Ponoćka održana u crkvama u BiH: Katolici proslavljaju blagdan Božić

Piše: M. N.
Misa ponoćka u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Katolici širom BiH večeras su posjetili crkve kako bi prisustvovali misnom slavlju Ponoćki kojom se obilježava početak najvećeg katoličkog blagdana Božića.

Vjernici slave rođenje Isusa Krista, Sina Božijeg, pjevajući božićne pjesme i moleći se za zdravlje, mir i blagoslov. U Katedrali Srca Isusova Ponoćku je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Na početku bogoslužja kardinal Puljić je pozdravio apostolskog nuncija u BiH Luigija Pezzutoa, sveštenike, časne sestre, delegaciju Pravoslavne crkve, sve one koji su putem elektronskih medija pratili polnoćku, kao i djelatnike medijskih kuća uz želju da ovu noć dožive susret s Bogom.

Pozvao je sve da otvore svoja srca ljubavi Božijoj, koja se očitovala u rađanju Isusa.

Kardinal Puljić je posebice ukazao na potrebu obraćanja pažnje na napuštenost djece, kojima trebaju utjeha, životna radost, koja trpe od rata, na starije i bolesne, na radnike koji su izgubili posao i koji su bez plaća i na sve obespravljene.

"U ovoj godini milosrđa svi mi trebamo Isusa, Spasitelja, koji donosi mir, koji očituje Božiju ljubav", kazao je, među ostalim, kardinal Puljić.

Puljić: Čovjeku današnjice potrebna je poruka radosti i nade

U poruci u povodom najradosnijeg katoličkog blagdana Božića kardinal je Puljić je kazao da je čovjeku današnjice potrebna poruka radosti i nade koja kaže da "nam se Bog daruje svojim milosrđem i praštanjem, da nas grli svojom ljubavlju".

"Neka Božić donese utjehu vjere svima koji trpe, koji su izgubili nadu, koji su obespravljeni, koji žive na rubu društva i siromaštva. Posebno neka donese radosti maloj djeci kojoj otimaju dječiji osmijeh. Neka zavlada pravedan mir u našoj zemlji i u cijelom svijetu", naglasio je kardinal Puljić u svojoj poruci povodom najradosnijeg katoličkog blagdana.

Kardinal Puljić je također podsjetio da papa Franjo poziva da se "otvorimo tom Božijem milosrđu, posebno u ovoj Godini božanskog milosrđa, kako bismo iskusili tu Božiju blizinu te sebi i svojoj društvenoj sredini ponovo vratili povjerenje u život".

Istaknuo je da je u središtu slavlja Božića Isus kao malo dijete. Pred nama je, smatra nadbiskup vrhbosanski, velika potreba mijenjanja mentaliteta i vraćanja vrijednosti života kao takvoga među prioritete društvenih ljestvica vrijednosti.

Kardinal dodaje da slaviti Božić znači otkriti čovjeka u njegovu dostojanstvu, kojega je Bog obnovio svojim utjelovljenjem i rođenjem, kako veli zborna molitva na Božić: "Bože, ti si čovjeka čudesno sazdao, a još čudesnije obnovio".

Poziva da "nam slavlje Božića treba obnoviti srce da se prepoznamo kao djeca Božija, treba obnoviti porodice u kojima će Božija ljubav biti mjerilo u odnosima između oca, majke i djece".

"Treba obnoviti župske zajednice da predvođeni svojim svećenicima budu hrabri i vjerni svjedoci te očitovane i darovane Božije ljubavi u božićnom djetetu, treba nas učiniti graditeljima mira koji nam Bog daje, kako je papa Franjo poručio prigodom pohoda Sarajevu 6. juna 2015", naglasio je Puljić.

Prilazeći božićnim jaslicama, dodao je, uz Isusa vidimo Mariju i Josipa, zapravo Svetu porodicu. Oni su došli u Betlehem jer je to Davidov grad. Došli su, kazao je, na svoje porodično korijenje. Zato je divni doživljaj kada slavlje Božića okupi brojne porodice na starim ognjištima, na njihovim korijenjima. Izraz je to očuvanja pamćenja, smatra Puljić, gdje su rođeni i gdje su svjetlo vjere primili, ali i poruka da budućim pokoljenjima treba ljubav prema rodnom kraju predaka prenijeti i u srce usaditi.

"Opet nam dođe Božić, izvor radosti vjere. Ta božićna radost i mir neka Vam donese obilje Božijeg blagoslova u novom 2016. ljetu. Uz čestitku srdačno vas podravljam i na sve zazivam obilje Božijeg blagoslova", zaključio je u božićnoj poruci kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

U tom duhu, Puljić je kazao da je Božićna noć obasjana svjetlom, da fizičko svjetlo teško probija tamu, ali duhovno svjetlo je ljubav koju je Bog učinio da čovjeka osvjetljuje.

Tokom Ponoćke iz katoličkih crkava BiH poslana je poruka mira, ljubavi, suživota, a svećenici i nadbiskupi pozvali su na dobročinstvo i pomoć onima koji su u najvećoj potrebi. Kao i svake godine, uz katolike Ponoćki su prisustvovali i pripadnici drugih vjera, prijatelji koji dijele radost Božića s njima.

Badnja večer je simbol novog početka, pa se tako svi oni koji su se sa nekim tokom godine zavadili, na ovo veče praštaju i mire.

I u crkvi Svetog Ilije u Zenici večeras je održana misa ponoćka kojom su vjernici katoličke vjeroispovijesti dočekali svoj veliki blagdan Božić.

Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a svetu misu je predvodio fra Zdravko Anđić koji je kazao kako je Božić prilika da svako sebe ispita.

"On nas poziva na pobožno življenje do njegovog ponovnog dolaska i zato započinjući ovu misu razmišljajmo o našem životu, o ljubavi koju trebamo gajiti prema Bogu i čovjeku. Da bismo dostojno sudjelovali u ovome molimo oproštenje", kazao je Anđić.

Anđić: Trebamo se Bogu zahvaliti što smo večeras zajedno

Anđić je još kazao da je Božić izgubio svoj smisao i da je ljudima potrebno nešto da bi bili sretni i slavili Božić.

"Našu radost i slavlje ne uvećavaju ukrašene ulice i kroz sve natpise u medijima ne možemo se načuditi na šta smo spali. Nemamo radosti, sve ovisi šta će nam neko servirati i uvijek ćemo povjerovati u ono što nije istina", kazao je Anđić.

On je kazao da pripreme za Božić nisu lampice na prozorima već da se čovjek priprema kao pojedinac te da u sebi treba da ima usađen osjećaj radosti zbog blagdana.

"Trebamo se Bogu zahvaliti što smo večeras zajedno u ovoj prostoriji i što slavimo Boga i zahvaljujemo mu se. Poruka ovog Božića jeste da slavimo Boga na visini i da slavimo mir na zemlji jer Božića ipak nema bez ljudi. Braćo i sestre, slaveći Božić pokušamo u svome srcu promišljati drugačije o Božiću. Razmišljajmo o njemu da je pun radosti, ne da se napijemo već da bude dio našeg temeljnog opredjeljenja i da budemo ljudi koji će živjeti Božić i ljubav Božiju", poručio je Anđić.

Nakon mise ponoćke ispred crkve je uslijedilo kolektivno čestitanje uz zdravicu kuhanog vina.