BiH
34

Poništena smjena Mirsada Veladžića, rektora Univerziteta u Bihaću

Piše: M. Ć.
Mirsad Veladžić
Mirsad Veladžić
Na redovnoj sjednici Senata 29. marta 2016. godine, odlukom većine članova, smijenjen je rektor Univerziteta u Bihaću, Mirsad Veladžić.

Prijedlog za razrješenje Upravni odbor je usvojio sa 7 glasova, a isti prijedlog uvažio je i Senat 29. marta sa 12 glasova za.

Komisija Ministarstva obrazovanja je utvrdila da je prekršena procedura sazivanja i održavanja 71. redovne sjednice Senata održane 29. marta, te je time proglasila ništavnim sve tada usvojene odluke i zaključke, a Mirsad Veladžić ostaje i dalje rektor ove visokoobrazovane ustanove.

Pored ovoga, nevažećim su proglašene i odluke koje se tiču uspostave radno-pravnog statusa za dvojicu penzionisanih profesora kao i odluka vezana za postupak izbora predstavnika studenata drugog ciklusa u Senatu.

"Ministarstvo obrazovanja u Vladi USK će i dalje nastaviti postupak nadzora nad zakonitošću rada Univerziteta i po potrebi proširiti nadzor na njegove organizacione jedinice, sve do konačne uspostave reda u ovoj visokoobrazovanoj ustanovi", ističe ministar obrazovanja Adis Muharemović.