Tarik Sadović
0

"Poništena preventivna suspenzija Vukovića"

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović izjavio je danas za Agenciju FENA da je Odbor državne službe za žalbe poništio njegovo rješenje o preventivnoj suspenziji Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra za borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma zbog krivičnog postupka koji se protiv Vukovića vodi pred Županijskim sudom u Rijeci.

Vuković je trećeokrivljeni u slučaju Filipović-Dragin koji se odnosi na nabavku oružja i eksplozivne naprave za izvršenje ubistva i položio je kauciju na 500.000 kuna da bi se branio sa slobode, izjavio je Sadović.

"Sve ove činjenice nisu bile dovoljne Odboru državne službe za žalbe da Vukoviću potvrdi suspenziju do izricanja pravomoćne presude, da bi se prije svega zaštitio ugled državne službe, a uz to i najosjetljiviji resor sigurnosti. Kako jedan pomoćnik ministra, s ovako ozbiljnim optužbama ili makar sumnjama, može normalno obavljati posao u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, znaju samo članice Odbora za žalbe", ističe dalje Sadović.

"Laž je da je ministar Sadović odbio provesti odluku Odbora za žalbe jer se i pored navedenih očiglednih činjenica, Vuković vratio na posao i prima puni iznos plate. Istovremeno, disciplinski postupak koji se protiv Vukovića vodi je suspendovan dok god se ne završi krivični postupak iako postoje evidentni dokazi o povredi službenih dužnosti koji nisu povezani s onima za koje se Vuković tereti u krivičnom postupku", dodao je Sadović.

Vuković ima i drugi, vrlo ozbiljan problem sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka. Njemu je privremeno oduzeta sigurnosna dozvola i onemogućen pristup tajnim podacima, kaže dalje ministar.

"S obzirom da se Vuković u svakodnevnom poslu susreće s tajnim podacima, a da mu je tim podacima zabranjen pristup, očito je da ne može normalno obavljati poslove pomoćnika ministra.

Odbor za žalbe nije također htio uzeti u obzir ovu bitnu činjenicu jer to, kobajagi, nije u njegovoj nadležnosti, ali je zato u nadležnosti ministra sigurnosti kao rukovodioca institucije koji je, dakle, morao da postavi vršioca dužnosti pomoćnika ministra. Da ne bi bilo nikakvih prigovora u nacionalnom smislu, postavljen je također Hrvat da bi Sektor mogao normalno funkcionisati.

Dakle, situacija koju imamo s Vukovićem mogla bi se opisati na sljedeći način: to je isto kao kad bi na posao vratili suspendovanog vozača autobusa kojem je oduzeta vozačka dozvola, a onda još tražili od direktora te firme da naredi vozaču da vozi autobus", citat je današnje Sadovićeve izjave.

Ministar navodi dalje da je Vuković zatim podnio predstavku Upravnoj inspekciji koja djeluje u sastavu Ministarstva pravde BiH na čijem je čelu Bariša Čolak, a koji je u prethodnom mandatu bio ministar sigurnosti.

Sadović tvrdi da je Čolak i doveo u Ministarstvo te promaknuo u pomoćnika 'svoga intimusa Vjekoslava Vukovića'.

"Da li je to samo slučajnost? Da li je slučajnost i to što se informacija o Vukovićevoj predstavci prvo pojavila javno, u novinama, da bi je potom zaprimili u Ministarstvu sigurnosti? Treba li kazati da ni Vuković, a ni upravna inspektorica, kao državni službenici, apsolutno nemaju ovlašćenja da ovu vrstu informacija prosljeđuju medijima bez saglasnosti pretpostavljenih?

Upravna inspektorica Ljiljana Davidović je rekla ministru Sadoviću pred dvoje svjedoka da joj je sugerisano šta i kako treba da navede u inspekcijskom nalazu. Bez obzira na činjenice, ona je dakle dobila zadatak da napiše da Ministarstvo nije provelo odluku o poništenju suspenzije Vukoviću iako on (Vuković) dolazi na posao i prima platu", navodi dalje ministar.

Tvrdi i da je na više puta postavljeno pitanje ko joj je naredio da se tako ponaša, upravna inspektorica odgovarala da 'i nad popom ima pop', ne želeći da otkrije identitet tog 'popa'.

"Ne znam kako bih drukčije, nego jadnom, nazvao inspekciju koja bi trebalo da bude nezavisna, nepristrasna i profesionalna u svom poslu, kad radi po direktivama nekih nepoznatih 'popova' i kad to još pred svjedocima i tvrde?

Iako je Ministarstvo sigurnosti dostavilo inspekciji detaljno pisano izjašnjenje o svakom navodu iz Vukovićeve predstavke, ništa od toga nije uneseno u inspekcijski nalaz.

Slažu se kockice u ovoj nečuvenoj pravnoj lakrdiji: izgleda da je nekome cilj da natjeraju ministra da radi protiv zakona, a on to ni po koju cijenu ne želi i zato će najvjerovatnije sutra podnijeti nadležnom tužilaštvu i SIPA-i informaciju o svim ovim radnjama radi istrage o tome da li ovdje ima eventualnog kršenja zakona, zloupotrebe položaja i ovlašćenja", najavio je ministar Sadović.

Prema njegovom mišljenju, u cijelom slučaju je vrlo indikativna šutnja međunarodne zajednice u BiH.

"Kada je trebalo suspendovati zamjenika direktora Granične policije BiH Vahida Alagića zbog naredbe tužioca o provođnje istrage za navodno krivično djelo koje on nije ni počinio za trajanja svog mandata u Graničnoj policiji, digli su se na noge svi iz međunarodne zajednice, od OHR-a, EUPM-a pa do glavnog tužioca u BiH.

I danas, nakon godinu i po dana, predmet nesretnog Alagića 'kiseli' se u nekoj fioci tužilaštva, a Alagić je suspendovan i prima nešto više od polovine plaće.

Tako se, dakle, na jednom radniku Ministarstva štiti ugled državne službe, a evo vidimo kako se na čelnoj poziciji u Sektoru za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma, taj isti ugled ruši na najgori, najprizemniji način", zaključuje ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Vezani članci