BiH
0

Ponavlja se krivični postupak u predmetu Goran i Zoran Damjanović

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Odlučujući po zahtjevu branioca osuđenog Gorana Damjanovića za ponavljanje krivičnog postupka, sudsko vijeće Suda BiH danas je donijelo rješenje kojim se dozvoljava ponavljanje krivičnog postupka u korist osuđenog Gorana Damjanovića, te se određuje novi glavni pretres.

Nakon što je ispitalo predmetni zahtjev, te po izvršenom uvidu u presudu Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) od 18. jula i u spis, Vijeće je odluku kao u izreci donijelo iz sljedećih razloga.

Prvostepenom presudom ovog suda, odnosno drugostepenom presudom 2007. godine Goran Damjanović je oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina.

Istom presudom Zoran Damjanović oglašen je krivim za isto krivično djelo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina i šest mjeseci.

Presudom ESLJP od 18. jula utvrđeno je kršenje odredbe člana 7. stav 1. EKLJP (Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda) prema osuđenom Goranu Damjanoviću.

Naime, utvđeno je da se u postupku protiv optuženog umjesto kaznenih odredaba Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine, trebale primijeniti odredbe Krivičnog zakona SFRJ iz 1976. godine,

Zato je Sud BiH našao da su ispunjeni uslovi iz člana 327. stav 1. tačka f) Zakona o krivičnom postupku BiH za ponavljanje krivičnog postupka u korist osuđenog Gorana Damjanovića.

Nalazeći da razlozi zbog kojih je dozvolio ponavljanje postupka u korist osuđenog Gorana Damjanović postoje i u odnosu na saoptuženog Zorana Damjanovića, koji zahtjev nije ni podnio, a temeljem odredbe člana 332. stav 2. ZKP BiH, Sud je postupio po službenoj dužnosti kao da takav zahtjev postoji.

Sud će u ponovljenom postupku postupiti u skladu sa članom 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Stranke i branioci imaju pravo žalbe na odluku Suda u roku od tri dana.

Imajući u vidu da se tek po pravosnažnosti rješenja stiču uslovi za obustavu izvršenja kazne, Sud će se po nastupanju pravosnažnosti rješenja odrediti spram zahtjeva branioca u tom pravcu, saopćeno je iz Suda BiH.