Dijete rudara i domaćice
6

Pomozimo Esmiru Buljubašiću (22) da ide na liječenje

Klix.ba
Esmir Buljubašić iz Brda, općina Srebrenik, teško je obolio i za to će mu trebati pomoć svih dobrih ljudi. Ovaj 22-godišnjak je student Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli, ali zbog bolesti mu je studij sada, nažalost, u drugom planu.

Esmiru je krajem marta ove godine dijagnosticirana leukemija i od tada se život ovog momka i njegove porodice pretvorio u konstantno iznalaženje rješenja i mogućnosti za njegovo liječenje. Otac ovog momka je rudar, zaposlen u rudniku Kreka u Tuzli, a majka mu je domaćica. Nažalost, kako je već poznato, u BiH se transplantacija koštane srži ne može obaviti, što je Esmiru hitno potrebno, pa je porodica u dodatnim problemima, jer novac za njegovo liječenje ne mogu sami osigurati.

Prema mišljenju ljekarskog konzilija u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla potrebno je indicirano uraditi nesrodnu HLA podudarnu alogenu transplantaciju koštane srži. Ljekari napominju da se ovaj zahtjev ne radi nigdje u BiH.

U razgovoru za Klix.ba porodica Buljubašić je rekla da su se oni do sada obratili nadležnima u nekoliko klinika u Evropi, poput onih u Minhenu, Beču, Zagrebu i Ljubljani, a u toku su kontakti i sa jednom klinikom u Italiji.

“Dobili smo odgovore iz Zagreba i Ljubljane, a oni su nam objasnili kakva je procedura. U Ljubljani su nam rekli da, ukoliko oni budu tražili donora, trebat će nam oko 250.000 eura. Esmirova sestra i mi kao roditelji smo išli na testiranje, ali naša koštana srž ne odgovara, tako da će biti potreban donor koji nije srodnik”, rekla nam je Esmirova majka.

Porodica Esmira Buljubašića moli sve dobre ljude da pomognu u prikupljanju novca za njegovo liječenje. Budimo humani i ovog puta, kao i nebrojeno puta do sada i pomozimo ovom momku da nastavi normalan život.

Brojeve računa na koji možete uplatiti novac za liječenje ovog momka možete vidjeti u fotogaleriji.