Humanitarna akcija
0

Pomozimo bolesnom mladiću Irhadu Durakoviću

Sarajevo-x.com
Dvadesettrogodišnji Irhad Duraković iz Londona obolio je od teške bolesti nvCJD, poznatije kao humani oblik kravljeg ludila, zbog čega je u invalidskim kolicima i čeka operaciju u Edinburgu.

Na donatorskom druženju u Londonu prikupljeno je 3.000 funti za njegovu operaciju, a humanitarna organizacija "BosniaAppeal" apeluje na dalju pomoć.

Irhad je talentovani fudbaler, nadareni amaterski glumac i vrijedni volonter bh. udruženja u Londonu.

Početkom godine obolio je od teške bolesti, koja je prije 10-15 godina bila itekako prisutna u Velikoj Britaniji. Ova opaka bolest, koja napada i razara mozak, uzela je poprilično maha i Irhada je već vezala za invalidska kolica. Osim toga, uskoro ga u Edinburgu očekuje operacija koja bi, na neki način, trebalo da uspori ovu bolest.

U želji da pomognu u ovoj teškoj situaciji, članovi London Sevdah Hora, čiji je član Irhadova majka Indira Rizvo, i humanitarna organizacija "Our Kids" u Londonu su organizovali donatorsko druženje na kojem su za predstojeću operaciju sakupili više od 3.000 funti.

Esad Cerić, frontmen grupe London Sevdah Hor, ispričao je da su Irhad i njegova majka bili prisutni te da su se svi mogli uvjeriti o kakvoj se teškoj bolesti radi.

"Irhad je bio u kolicima i sve vrijeme je sjedio spuštene glave, osim u trenucima kada su ga pojedinci pokušavali animirati i nasmijati. On je totalno bespomoćan i nijedna funkcija za kretanje tijela ne dolazi iz mozga, čak više i ne govori, a svega je nažalost svjestan. Uskoro treba na operaciju te se nadamo da će do tada ovo sve izdržati i preživjeti", kazao je Cerić.

On je dodao da je skupu uime Ambasade BiH prisustvovao Mensur Jusić, a da je gostovala pjevačka grupa "Nefes" iz Turske, koja je otpjevala nekoliko turskih pjesama. U programu su učestvovali i Vlado Vještica, Emir Hot, Sakiba Gurda i Nezret Vejzović.

Nakon koncerta Indira Rizvo, Irhadova majka, je zahvalila svojim kolegama za ovo "donatorsko druženje" i za svu dosadašnju podršku Bosanaca i Hercegovaca u Engleskoj.

"Potpuno sam svjesna u kakvoj smo teškoj situaciji, ali bih ovu priliku iskoristila da uputim veliki apel svim našim ljudima u dijaspori i zamolim ih da se u granicama svojih mogućnosti raspitaju da li je igdje u svijetu do sada pronađen bilo kakav lijek za ovu bolest te znaju li da li neka farmaceutska kompanija radi na tome. Neka mi dostave bilo kakvu informaciju koja bi dala nade da moj Irhad može preživjeti", riječi su majke.

Apelujemo na sve ljude dobre volje, sve Bosance i Hercegovce u dijaspori, posebno ljekare i farmaceute, da se raspitaju i obavijeste nas da li je igdje u svijetu do sada pronađen bilo kakav lijek za ovu bolest te da li imaju saznanja o tome da neka farmaceutska kompanija radi na pronalasku lijeka za nvCJD.

Također, pozivamo sve humanitarne organizacije, bosanskohercegovačka udruženja i pojedince da materijalno pomognu Irhadu Durakoviću u ovako teškoj situaciji, navedeno je u pozivu iz organizacije "BosniaAppeal".

Vezani članci