BiH
0

"Pomodorino" odmah preventivno zatvoren 9. maja

FENA
Pomodorino
Pomodorino
Sanitarna inspekcija Kantona Sarajevo 9. maja ove godine preventivno je odmah zatvorila gradski ugostiteljski objekat "Pomodorino" u ulici Branilaca Sarajeva 51 čim je s Klinike za infektivne bolesti u Sarajevu pismeno obaviještena da su četiri pacijenta bolnički zbrinuta zbog trovanja hranom, saopćeno je danas iz kantonalne press službe.

Inspekcija je primijenila skraćeni upravni postupak i trenutno obustavila svaki vid pripremanja i prometovanja hranom u objektu "Pomodorino", saopćeno je dalje.

Načelnici sanitarne i veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo Osman Kapetanović i Hasan Džinić upoznali su danas kantonalnu vladu sa svim pojedinostima i mjerama poduzetim u ovom slučaju trovanja građana u "Pomodorinu".

Pored svakodnevne redovne kontrole, inspekcije su dobile nalog da u narednom periodu pojačaju neselektivne preglede mjesta na kojima su mogući izvori trovanja i zaraza hranom. To se naročito odnosi na kontrolu slastičarni i ugostiteljskih objekata brze hrane.

Prodaja pravljenih sladoleda na samim pločnicima zbog nehigijenskog okruženja treba da bude zaustavljena, stav je kantonalne Vlade.

Veterinarska inspekcija pojačat će kontrolu mjesta proizvodnje, skladištenja, maloprodaje i veleprodaje mesa, saopćeno je iz pres-službe Kantona Srajevo.