USAID
0

Pomoć zemljoradničkoj zadruzi "Saradnja" iz I. Sarajeva

SRNA
Zemljoradnička zadruga "Saradnja" iz Istočnog Sarajeva i Udruženje mladih "Okusi Hercegovinu" danas će u Sarajevu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) potpisati sporazum o dodjeli granta u okviru projekta FARMA, saopšteno je iz USAID-a.

Zemljoradnička zadruga "Saradnja" postavila je ambiciozan cilj da poveća proizvodnju povrća za 80 odsto, koristeći plastenike koji bi omogućili ranu proizvodnju u sezoni i visokokvalitetne proizvode.

Iz sredstava koja će biti dodijeljena Udruženju mladih "Okusi Hercegovinu" biće finansirano učešće 14-očlane delegacije iz BiH na sajmu Salone del Gusto u Italiji, gdje će imati priliku da predstave više od 15 različitih tradicionalnih proizvoda iz BiH.

USAID i Švedska agencija za međunarodni razvoj partneri su u četvorogodišnjem projektu FARMA za razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH.

U saopštenju se ističe da poljoprivredni sektor ima izuzetan potencijal za razvoj, te da se uz pomoć projekta FARMA očekuje smanjenje uvoza hrane i porast izvoza prehrambenih proizvoda iz BiH.

Dodjela sredstava lokalnim organizacijama od velikog je značaja za rast poljoprivredne proizvodnje jer se tako obezbjeđuje veća prodaja, više investicija u poljoprivrednu proizvodnju kao i povećanje stope zaposlenosti.

USAID je do sada obezbjedila više od milijardu dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.