BiH
11

Pomoć za povratnike u općinama Doboj, Vukosavlje, Teslić i Žepče

FENA
Adil Osmanović
Adil Osmanović
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović boravi danas u općinama Teslić i Doboj u okviru realizacije potpisanog Protokola o saradnji između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i OIC-a - Fonda za povratak izbjeglica BiH na realizaciji zajedničkog projekta "Podrška i pomoć ekonomskom jačanju povratnika".

Kako je ministar Osmanović kazao u izjavi za Agenciju FENA ukupna vrijednost ovog projekta je milion KM. Fond za povratak osigurao je 400.000, Ministarstvo 300.000, dok s 300.000 KM učestvuju krajni korisnici.

Tokom posjete Mjesnoj zajednici Gornja Grapska, općina Doboj, ministar Osmanović i direktor OIC-a - Fonda za povratak izbjeglica BiH En-Nur Swar Eddahab uručili su certifikate za dodijeljenu opremu.

  • Radi se o 14 korisnika iz općine Doboj koji su odabrani na osnovu javnog poziva. U općini Vukosavlje odabrano je šest korisnika, u općini Žepče sedam i šest korisnika iz općine Teslić - dodao je ministar.

Ukupna vrijednost danas dodijeljenih donacija je oko 185.000 KM, a sastoji se uglavnom od poljoprivredne mehanizacije, plastenika i stajskih objekata.

U okviru ovog projekta odabrano je 27 općina za koje će biti osigurana sredstva i to 17 općina iz Republike Srpske i 10 općina na prostoru Federacije BiH.

U Općini Teslić planirano je potpisivanje tripartitnih ugovora za rekonstrukciju i izgradnju individualnih stambenih jedinica iz Projekta rekonstrukcije stambenog fonda OPEC - Fond za međunarodni razvoj OFID za deset korisnika pomoći.