BiH
273

Pomoć za poplavljena područja: Strani donatori ne vjeruju bh. institucijama

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Od prvog dana kada je počela podjela humanitarne pomoći stanovništvu iz poplavljenih područja u BiH, dolazile su i informacije o tome da postoji i njena zloupotreba na pojedinim mjestima. Veći broj građana je nadležnima državnim organima, kao i raznim organizacijama za borbu protiv korupcije, prijavljivao zloupotrebe, veće ili manje neregularnosti.

Transparency International BiH je odlučio svoju besplatnu liniju za prijavu korupcije stavi u funkciju i za prijavljivanje eventualnih nepravilnosti pri raspodjeli humanitarne pomoći koja se dijeli poplavama ugroženim područjima Bosne i Hercegovine. Građani ove nepravilnosti mogu prijaviti i na broj telefona 0800-55555.

Ivana Korajlić, portparolka Transparency Internationala BiH za Klix.ba je kazala je već bilo prijava građana koji su se uglavnom žalili na to da se pomoć raspoređuje neravnomjerno, kako se pomoć dijeli u područjima koja uopće nisu poplavljena, da se ona koristi u svrhu predizborne kampanje i slično.

Građani prijavljivali neregularnosti

"Bila je i jedna prijava vezano za proizvode koji se prodaju po većim cijenama, a vidjeli smo i to da je tržišna inspekcija ovdje u RS-u kaznila pojedine trgovce zbog toga. U jednoj prijavi se navodilo i to da se skuplja i kvalitetnija hrana iz humanitarne zadržavala, a da se ona jeftinija i kvalitetom lošija, dijelila građanima", pojašnjava Korajlić.

Građani su prijavljivali humanitarne organizacije i civilnu zaštitu i sve one za koje su smatrali da zloupotrebljavaju pomoć ugroženima, navode u Transparencyju koji će to prijavljivati policiji.

"Kada su u pitanju novčane donacije, prijava nije bilo. Međutim, ono što mi planiramo zahtijevati od institucija na svim nivoima vlasti je to da se objavi na koji način se troše te novčane donacije", navodi Korajlić.

Kaže da je uredu što institucije sada objavljuju sve pojedinačne donacije, ali da će ključno biti to kako će se novac trošiti i kome je pružena pomoć.

Kada su u pitanju strani donatori, Korajlić kaže da su oni nepovjerljivi prema bh. institucijama.

"Iz nekih nezvaničnih razgovora znam da su oni nepovjerljivi u tom smislu da, ako pošalju novac na adrese vlada, da li će one taj novac zaista i dati onome kome je namijenjen. Generalno, više je izražena volja da se ta pomoć šalje u obliku robe, odnosno hrane i drugih potrepština, jer smatraju da su veće šanse da to bude uručeno onom kome treba. Znamo da su u BiH došle milijarde KM pomoći u toku rata, a da još nije utvrđeno na koji način je taj novac utrošen", kaže Korajlić.

Transparentnost je važna

Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT je također zaprimila prijave građana u vezi sa neregularnostima kod podjele humanitarne pomoći.

"Do sada smo dobili neke pritužbe, ali smo sada u fazi kad malo to provjeravamo da ne bi izlazili s konkretnim podacima dok ne ustanovimo o čemu se radi, jer ne želimo nikoga lažno optuživati. Generalno se te prijave odnose na način i sistem raspodjele. Imali smo pritužbe iz Orašja, Bijeljine, Brčkog, Tuzle i Zenice", kaže Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT.

On navodi da je razumljiva bojazan stranih donatora da novac neće otići u prave ruke te da zbog toga i najčešće dostavljaju pomoć direktno ili preko organizacija u koje imaju povjerenje.

"To treba biti signal našim institucijama i vlasti kakav imidž imaju i da ga moraju mijenjati već sada u ovoj fazi tako što će transparentno obavještavati građane o pristigloj pomoći, a i o tome na koji način se ona dijeli", navodi Karić.