BiH
0

Pomilovanje čeka oko 100 bh. političara

SRNA
Zgrada OHR-a u Sarajevu
Zgrada OHR-a u Sarajevu
Ukidanje sankcija koje im je u proteklih 12 godina nametnuo jedan od visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH čeka još oko 100 političara, piše zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

List podsjeća da su, koristeći bonska ovlaštenja, visoki predstavnici kaznili ukupno 177 funkcionera na svim nivoima, uz različita obrazloženja.

Neki su optuženi za opstrukciju povratka izbjeglica i njihove imovine, dugima je zamjereno što su navodno prijetili međunarodnim predstavnicima, a značajan je broj onih kojima je jedino navedeno da su svojim djelovanjem opstruisali provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Najčešće je za smjenama posezao Peddy Ashdown, koji je samo u 2004. godini sa pozicije uklonio 74 funkcionera.

Po broju sličnih odluka prati ga Carlos Westendorp, dok je u posljednjih pet godina primjetno drastično smanjenje broja kažnjenih političara.

Od 2005. do 2009. godine sankcionisano je ukupno sedam funkcionera na različitim nivoima vlasti, a među posljednjim smijenjen je policijski direktor u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Himzo Đonko i šef Odsjeka za podršku u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu Radoslav Jovičić.

Njih je smijenio aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko uz obrazloženje da su špiunirali i prijetili međunarodnim zvaničnicima.
Od 2005. godine, kada je počela "rehabilitacija", ovaj proces je prošlo oko 65 kažnjenih političara.