Stav Čovića i Ljubića
0

Pomak u traženju principa za primjenu odluke "Sejdić - Finci"

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocijenili su da je na večerašnjem sastanku lidera šest političkih partija u BiH napravljen pomak u traženju principa za rješavanje u implementaciji presude "Sejdić - Finci".

Čović je rekao da je da je u ovom pitanju napravljen vidan napredak. "Naš je prijedlog da se produži mandat parlamentarne komisije za implementaciju presude", rekao je Čović novinarima u Banjoj Luci.

On je naglasio da principi dogovoreni u vezi sa vojnom i državnom imovinom mogu poslužiti institucijama BiH da na njima urade posao.  

Prema njegovim riječima, u ovoj godini potrebno je obezbijediti sredstva za popis stanovništva, lokalne izbore, finansiranje spoljnog duga BiH i kapitalne izdatke.

Čović je ocijenio da se puno novca troši i za iznajmljivanje prostora institucijama BiH. "Potrebno je pokrenuti inicijativu kojom bi se kontrolisala rashodovna strana budžeta BiH, ali da se osmisli prihodovna", dodao je Čović koji je večerašnje razgovore ocijenio dobrim i radnim. 

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da su na večerašnjem sastanku, bez obzira što nije postignut definitivan dogovor o primjeni presude "Sejdić - Finci", dogovorena dva veoma važna principa. 

"Prvi princip je da presudu treba primijeniti u cijelini, a drugi je da kroz primjenu presude treba osigurati da tri konstitutivna naroda imaju istu poziciju u izboru svojih legitimnih predstavnika u ove institucije", pojasnio je Ljubić.
On je precizirao da nije  postignuta saglasnost o modalitetima, iako je o nekima vođena veoma iscrpna rasprava.

"Nadležna parlamentarna komisija treba da nastavi sa radom i mislim da ovo treba biti dovoljna poruka prema Savjetu Evrope i EU da politički predstavnici i institucije BiH ulažu veoma kredibilan napor da dođemo do rješenja", rekao je Ljubić.

On je istakao da je večeras postignut politički dogovor o pitanju vojne i državne imovine, te da su dogovoreni principi budžeta BiH za ovu godinu i budžetskog okvira za naredne godine.

Prema njegovim riječima, dogovoren je i pristup uštedama u budžetu BiH putem odluke da se ide u smanjenje administracije na svim nivoima po vertikali, smanjenja plata u odgovarajućem procentu u administraciji po vertikali.