Kantonalni sud Sarajevo
0

Pomagači u ubistvu Amara Mistrića brane se sa slobode

Sarajevo-x.com
Kantonalni sud Sarajevo
Kantonalni sud Sarajevo
Almir Bravo i Midhat Čajić, optuženi za pomoć Edinu Vuku i Anelu Heraku nakon ubistva Amara Mistrića, koje se dogodilo 13. augusta prošle godine, ostaju na slobodi. Ovu informaciju za Sarajevo-x.com potvrdio je Slobodan Nikolić, sekretar sarajevskog Kantonalnog suda.

Naime, Edinu Vuku, optuženom za ubistvo Amara Mistrića, i Anelu Heraku, optuženom za neovlašteno držanje oružja, nasilničko ponašanje sa nanošenjem lakših tjelesnih povreda i pokušaj ubistva, u decembru prošle godine odlukom Vijeća sarajevskog Kantonalnog suda pritvor je produžen za još dva mjeseca. Bravi i Čajiću tom odlukom pritvor je bio ukinut.

Međutim, Edin Muratbegović, tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, žalio se na ovu odluku Vrhovnom sudu Federacije BiH jer, kako je kazao u izjavi za Sarajevo-x.com, puštanjem na slobodu Brave i Čajića ugrožena je sigurnost građana i imovine.

Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu tužioca i predmet vratio sarajevskom Kantonalnom sudu da još jednom preispita odluku.

Sjednica za preispitivanje odluke održana je jučer, a Vijeće je danas donijelo odluku kojom se odbija prijedlog tužioca sarajevskog Kantonalnog tužilaštva za određivanje pritvora, te će se Bravo i Čajić braniti sa slobode.

Prema optužnici Bravo i Čajić su pomogli Heraku i Vuku da pobjegnu s mjesta događaja nakon ubistva Amara Mistrića u kafiću "Ocho rios" koji se nalazi u sarajevskom naselju Čengić Vila.

Bravo i Čajić su uhapšeni nekoliko sati nakon ubistva, a Vuk i Herak nakon nekoliko dana u Omišu.