BiH
0

Polusatni štrajk upozorenja i u školama Unsko - sanskog kantona

FENA
Unsko-sanski (USK), jedan je od osam kantona u Federaciji BiH, u kojima je danas, kako je i najavljeno, održan polusatni štrajk upozorenja, na način da iako su učenici bili u školama, u tom periodu nije održana nastava.

Osnovni razlog za pokretanje štrajka je loš ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, te odluke pojedinih kantonalnih vlada da smanje plaće u ovom sektoru. Kada je u pitanju USK, prosvjetari traže izjednačavanje plaća s ostalim budžetskim korisnicima.

"Upravo o tom, ali i ostalim zahtjevima danas su predstavnici sindikata razgovarali s predstavnicima Vlade Kantona", kazao je novinarima predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja USK-a Mustafa Čataković.

Pregovori s vlastima, kako je dogovoreno, trebali bi početi u petak.

"Sindikat će se zalagati da se plaće izjednače svim prosvjetarima na području cijele Federacije BiH", rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Enes Zukanović.

Jedan od razloga nezadovoljstva, svakako je i najavljeni prijenos nadležnosti nad osnovnim školama s Kantona na općine. U Sindikatu su mišljenja, da bi time općinskim načelnicima bila omogućena politička uplitanja u imenovanje upravljačkih struktura u školama.