Na potezu je Vlada
156

Polusatni štrajk nastavnika i profesora u Kantonu Sarajevo

SRNA
Faruk Bešlić (Foto: Klix.ba)
Faruk Bešlić (Foto: Klix.ba)
Članovi Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo stupit će danas u polusatni štrajk upozorenja ukoliko kantonalna Vlada ne donese odluku da svi budžetski korisnici isti dan primaju plate, rekao je Srni predsjednik Sindikata Faruk Bešlić.

Bešlić je dodao da je sindikalni odbor donio odluku o stupanju u štrajk upozorenja koji će trajati danas od 12.00 do 12.30 sati.

"Iako je sve organizovano za štrajk, ukoliko Vlada Kantona danas do 11.00 sati ispuni zahtjev, Sindikat će odustati od štrajka upozorenja", istakao je Bešlić.

On je dodao da su budžetski korisnici u ponedjeljak, 4. marta, imali sastanak sa kantonalnom Vladom u vezi sa budžetom i isplatom plata, ali da nisu dobili nikakav konkretan odgovor.

Bešlić je pojasnio da će nastavnici za vrijeme polusatnog štrajka upozorenja zajedno sa učenicima biti u učionicama, kako se ne bi remetila radna disciplina, ali da u tom periodu neće raditi.

"Štrajkom želimo da ukažemo na činjenicu da se ne poštuje kolektivni ugovor, prema kojem budžetskim korisnicima plata treba da bude isplaćena do 5. u mjesecu, ali i da izrazimo neslaganje sa dikriminacijom prosvjetnih i kulturnih radnika koji su platu dobili 27. februara, dok su prve plate iz budžeta isplaćene još 15. februara", rekao je Bešlić.

On je naveo da će štrajk upozorenja biti još jedan apel prosvjetnih i radnika u kulturi zbog njihovog marginalizovanja u društvu, što je suprotno zahtjevima Evropske zajednice da obrazovanje bude prva stavka u budžetu jer su ulaganje u mladost i znanje ulaganje u budućnost države.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nuke i kulture Kantona Sarajevo ima oko 3.000 članova.