Centar Skenderija
0

Položeno cvijeće u znak sjećanja na poginule uposlenike Doma mladih

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Delegacija rukovodstva Centra Skenderija i tadašnji uposlenici Doma mladih u Sarajevu položili su danas cvijeće ispred zgrade Doma mladih, u blizini mjesta na kojem su 2. maja 1992. godine poginula dva uposlenika te institucije.

Na današnji dan prije 18 godina u neposrednoj blizini zgrade Doma mladih poginuli su uposlenici te institucije Marko Starčević i Esad Alispahić, a ranjen je Predrag Novković koji i danas radi u "Skenderiji". To se dogodilo u njihovom pokušaju da, iz borbe koja se tad vodila na potezu oko zgrade Predsjedništva i institucija RBiH, spasu ranjenu osobu za koju se kasnije ispostavilo da je Marko Labudović, komandant jedinice JA.

U blizini tog mjesta danas su cvijeće položili generalni direktor Centra Skenderija Suad Džindo, Predrag Novković i Ruždija Metanović, koji je u to vrijeme također bio uposlenik Doma mladih.

Obilježavanje toga događaja organizirao je Centar Skenderija, a planom vanjskog uređenja tog prostora planirana je i ploča sjećanja na poginule uposlenike.

Kao vid sjećanja na taj datum neki autori su uradili i tekstove koji će biti sabrani u knjigu "Drugi maj". Tako su u toj knjizi sjećanja Ibrahima Spahića, Zdravka Grebe, Nedžada Begovića i mnogih drugih.