BiH
0

Položeno cvijeće na mezar Alije Izetbegovića

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Povodom desete godišnjice od smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, delegacije su na Šehidskom mezarju “Kovači“ položile cvijeće na mezar rahmetli predsjednika.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i sin rahmetli Alije Izetbegovića kazao je da je njegov otac bio dobar otac, čovjek, prijatelj te da je od njega učio praštanju.

"Od njega sam se učio praštanju. On je, kao što ste čuli, proveo 17 godina u zatvorima i ratovima", kazao je Izetbegović.

"Ja mislim da zadnjih deset godina, ama baš ništa drugo nije radio, samo je vodio državu. Čitao, slušao vijesti, kontaktirao sa ljudima", pojasnio je Izetbegović i dodao da je sve dijelio sa narodom, čak i vojnički grah.

On je podsjetio i na to da je rahmetli Izetbegović radio sa narodom, dijelio sve sa njima i da je zbog toga imao ljude koji su ga slušali i pratili.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je njegov san o Bosni ostvaren, Bakir Izetbegović kazao je:

"Jeste. Kažu da u Bosni nije bilo pobjednika. Bilo je pobjednika. S obzirom da su oni mnogo jači od Bosne odlučili da je pocijepaju, nisu pocijepali BiH, izvršili su etnička čišćenja, izvršili su brutalne, svirepe zločine, ali vidite po ovom popisu da je ta multietnična matrica, struktura BiH preživjela. Naravno nije Bosna ono što je bila prije 20 i više godina ali ipak je preživjela ta struktura, ideja", pojasnio je Bakir Izetbegović.

Prisutnima se obratio i predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (GOSDA) Halid Genjac.

"Danas je deset godina od kada je otišao čovjek koji nas je zadužio svojim djelima. Brojna su djela ostala iza rahmetli Alije Izetbegovića, to su djela koja traju, ali i koja nas obavezuju", kazao je Genjac.

Prema njegovim riječima, to je ostavština koju moramo čuvati, razvijati i afirmisati, te nastaviti se boriti za pravedan status šehidskih porodica, invalida i svih onih koji su stradali u odbrani BiH.

Nakon polaganja cvijeća, učio se i jedan dio Hatma – dove za rahmetli Aliju Izetbegovića, a večeras će biti održana i Akademija u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Prisutnima će se na Akademiji obratiti bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, francuski filozof Bernard Henri Levi i prof. dr. Hilmo Neimarlija.

Akademiji će prethoditi izložba umjetničkih radova nastalih na Prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji “Moj bijeg u slobodu” koja je održana u Počitelju od 8. do 14. oktobra i bila je posvećena prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću.