BiH
0

Položeno cvijeće kod Vječne vatre

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Ispred spomen-obilježja Vječna vatra u nedjelju su na Dan grada Sarajeva cvijeće položile delagacije Grada Sarajeva, Predsjedništva BiH, Vlade Federacije, Kantona Sarajevo, boračkih organizacija, Udruženja roditelja poginule djece opkoljenoga grada, te predstavnici gradova - Beograda, Zagreba, Dubrovnika, Barcelone, Konye, Ankare, Sloven Gradeca, Beča, Kolonje, Pule...

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac istaknula je da je povodom Dana grada Sarajeva u grad došlo 13 delegacija prijateljskih gradova Evrope.

Također je rekla da se polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre odaje počast i zahvalnost borcima iz NOB-a, kao i onima koji su branili Sarajevo u ratu 1992.-1995. godine.

"Veliki broj života dat je za ovaj grad. I zato trebamo odati počast i zahvaliti se što živimo u slobodi", rekla je gradonačelnica Borovac.

Predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić rekao je da je dirnut činjenicom da su u Sarajevo na njegov dan došle brojne delagacije iz drugih gradova.

To pokazuje, kazao je Silajdžić, da je Sarajevo dobilo moralnu bitku. "Zahvalan sam što su Sarajevo i Bosna i Hercegovina prepoznati kao mjesto suživota", rekao je između ostalog.