BiH
0

Položeno cvijeće i otkrivena spomen-ploča na mjestu masakra u Ferhadiji

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Povodom 16. godišnjice masakra u sarajevskoj ulici Ferhadija (bivša Vase Miskina), kada je u redu za hljeb 1992. godine ubijeno 26 građana, a 108 teže ili lakše ranjeno, danas su na mjestu masakra položile cvijeće delegacije Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo. Pogledajte fotografije.

Danas u 11 sati položeno je cvijeće, a osim brojnih novinara i nekolicine zvaničnika okupio se i manji broj građana Sarajeva.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić i premijer KS-a Samir Silajdžić otkrili su novu spomen-ploču u Ferhadiji s imenima 26 poginulih građana Sarajeva koji su prije tačno 16 godina stradali dok su čekali u redu za hljeb. Cvijeće je ispred delegacije Kantona Sarajevo položio premijer Kantona Samir Silajdžić, a ispred Grada Sarajeva cvijeće je položila gradonačelnica Semiha Borovac. Otkrivanju spomen ploče prisustvovali su i predstavnici nekoliko ministarstava KS-a, načelnici općina Stari Grad i Centar Mustafa Resić i Dževad Bećirević, predstavnici boračkih udruženja te rodbina i prijatelji nastradalih koji su položili cvijeće i odali počast poginulim građanima Sarajeva.

Kratak govor održao je predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, koji je podsjetio prisutne građane na strašan zločin koji je tog dana zadesio glavni grad BiH. "Istrajat ćemo u našoj borbi za pravdu i u zahtjevima da one koji su odgovorni za ovaj zločin stanu pred lice pravde", istakao je Zvizdić.

Ovo je bio jedan od najstrašnijih zločina u historiji Grada kada su od tri granate ispaljene iz pravca Borija poginuli sugrađani: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, SrećkoTanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.