BiH
0

Položen vijenac na mezar doajena sevdalinke Himze Polovine

FENA
Polaganjem vijenca na mezar doajena bosanskohercegovačke sevdalinke dr. Himze Polovine danas su 21. godišnjicu njegove smrti obilježili predstavnici Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, predvođeni kantonalnim ministrom Emirom Hadžihafizbegovićem, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

“Zbog velikog poštovanja i zahvalnosti na djelu koje nam je ostavio naš Himzo, ovaj čin je najmanje što smo mogli učiniti u znak sjećanja na ovog velikog čovjeka, vrhunskog interpretatora i umjetnika. Njegove nezaboravne interpretacije starih sevdalinki, i danas 21 godinu poslije, jednako plijene svojom jednostavnošću, ljepotom i načinom izvedbe”, istakao je ministar Hadžihafizbegović.

Dr. Himzo Polovina je rođeni Mostarac, vrsni umjetnik iz etnomuzičke baštine, pun melodičnosti i treptaja bosanskohercegovačke duše. Godinama je nadopunjavao naše osjećaje bitnosti naših postojanja kroz interpretiranje pjesama prenesenih iz davne baštine naših predaka. Njegove interpretacije su smirivale i zanosile svakog čovjeka, a repertoar obilovao biserima sevdaha. Dr. Polovina nije bio samo interpretator već i sakupljač pjesama, tekstopisac, kompozitor, odličan poeta i doktor – specijalista neuropsihijatar.

O interpretaciji sevdalinke jednom prilikom je rekao da “nije dovoljno samo korektno otpjevati pjesmu, već treba prodrijeti u njeno unutrašnje tkivo, jer pjesma ima slojeve kao majdan. Svaka pjesma ima svoju utrobu, kao što je imamo vi i ja. Do te utrobe treba znati prodrijeti. Treba htjeti prodrijeti. Kad se pozabavite tom 'geologijom' ili takvom 'anatomijom', pa kad vi uđete u pjesmu i pjesma uđe u vas, pa kad takvu pjesmu ispustite prema drugima, onda će i drugi shvatiti da to nije tek pjesma radi pjesme, nego i više od toga”.