BiH
7

Položen kamen temeljac za džamiju u Tarčinu

Klix.ba
U Bosni i Hercegovini i bh. dijaspori danas se obilježava Dan džamija, što predstavlja ujedno i dan sjećanja na rušenje, ali i na obnavljanje i izgradnju novih islamskih bogomolja u BiH.

Predstavnik kompanije Džengiz Inšat, Bahadir Sonmez, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i predstavnici Islamske zajednice BiH danas su položili kamen temeljac čime je zvanično počela gradnja veleljepne džamije koja će nositi naziv "Šaban Džengiz džamija" Tarčin.

Ukupna vrijednost projekta će u konačnici iznositi oko 900.000 KM. Najveći dio sredstva za izgradnju ovog objekta obezbijedila je porodica Džengiz, javnosti poznatija kao vlasnik građevinske kompanije Džengiz Inšat.

Porodica Džengiz je izdvojila 600.000 KM dok će izvođač radova biti lokalno građevinsko preduzeće "Vrbanja - Šarić" d.o.o. Tarčin.

Općina Hadžići ranije je osigurala dozvolu za gradnju ovog objekta kojeg stanovnici Tarčina već dugo priželjkuju. Sporazum o izgradnji džamije potpisan je 15. aprila ove godine, a rok za završetak radova je oktobar 2014. godine.

Tokom agresije na BiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vaufskih objekata.

Vojska Republike Srpske (VRS) potpomognuta vojnim, policijskim i paravojnim formacijama iz Srbije srušila je 534 džamije, a ekstremisti Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pa i Hrvatske vojske (HV), još 80.

Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamija koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH. Tarčin broji oko 1500 stanovnika te do sada nije imao centralnu džamiju.