Srđan Dizdarević
0

Položaj zaštitnika ljudskih prava izuzetno težak

FENA
U organizaciji Kuće ljudskih prava Sarajevo danas je organiziran seminar o položaju zaštitnika ljudskih prava.

Tema je aktuelna i traži hitno rješavanje jer su, kako kaže predsjednik Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Srđan Dizdarević, borci za ljudska prava, nevladine organizacije, ali i njihovi aktivisti pod stalnim pritiskom i prijetnjama.

"Činjenica je da rastu pritisci na zaštitnike ljudskih prava, medije, nezavisne intelektualce, demokrate uopće. Primjera ima mnogo: situacija s Transparency Internationalom, nedavna nemila, tužna i sramna dešavanja na otvaranju Queer festivala, "šamari" koje smo dobili od premijera KS-a Samira Silajdžića kada smo na ulicama tražili veću zaštitu i sigurnost, itd. Položaj zaštitnika ljudskih prava je izuzetno težak i to možemo potkrijepiti primjerima", istakao je Dizdarević.

Za ovo Dizdarević odgovornim smatra vlast.

"Mi smo u situaciji kada smo gajili iluziju da su vlasti koje imamo demokratske. One jesu izabrane na demokratski način, ali to nije dovoljno da im da karakter demokratske vlasti. Kako civilno društvo postaje snažnije i kritičnije prema vlastima, vidimo da ta vlast ima autoritarni karakter", objasnio je Dizdarević.

Jedna od učesnica seminara, koordinatorica grupe za ženska ljudska prava B.A.B.E. Sanja Sarnavka, istakla je da je situacija sa zaštitnicima ljudskih prava dramatična.

"Imamo priču da nas vlada podržava, cijeni naš rad, ali čim se dogodi situacija u kojoj zahtijevamo da se poštuju i zaštite prava osoba koje su diskriminirane, onda nailazimo na probleme", kazala je Sarnavka.

Učesnici seminara, predstavnici nevladinih organizacija, članica Mreže kuća ljudskih prava iz 17 zemalja: Afganistana, Kenije, Bjelorusije, Ukrajine, Norveške i zemalja regiona, rad seminara završit će preporukama koji će biti proslijeđeni svim institucijama i nivoima vlasti u zemljama regiona, ali i drugih zemalja u kojima je položaj aktivista u vezi s ljudskim pravima težak.