BiH
19

Položaj i značaj Sarajeva u fokusu naučnog skupa "Sarajevo i svijet"

FENA
(Foto: FENA)
Kakva je simbolična snaga Sarajeva danas, te šta taj grad smješten u središtu jugoistočne Evrope predstavlja u odnosu na regiju i svijet u različitim društvenim segmentima, fokus je naučnog skupa "Sarajevo i svijet" koji je otvoren danas u Sarajevu u okviru istoimene prve međunarodne konferencije.

Međunarodna konferencija otvorena je 3. maja njenim prvim dijelom "Sarajevo u književnim vidicima Dževada Karahasana", nastavljena je današnjim naučnim skupom, a zatvorit će je sutrašnji otvoreni razgovor "Sarajevo u likovnim vidicima Safeta Zeca".

U radu naučnog skupa učestvuje 40-ak naučnika te javnih i kulturnih djelatnika iz BiH i svijeta koji će u različitim vidicima kulture, politike i ekonomije preispitati značaj Sarajeva danas te njegove uloge u okviru bh. povijesnog kretanja.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić istaknuo je da se skup održava u okviru programa Dana općine Stari Grad, te da je posvećen Sarajevu, geostrateškom i geopolitičkom centru bivše Jugoslavije i regije, koji ne bi trebao biti zapostavljen ili zaboravljen.

"S kulturološkog i političkog aspekta bavit ćemo se osvrtom na prijeratni i ratni period Sarajeva, kao i vremenom nakon rata kroz razmatranje njegove uloge i značaja za kompletnu regiju i šire", kazao je, dodavši da će konferencija biti završena određenim zaključcima.

Predsjednik Međunarodnog foruma Bosna, suorganizatora skupa, Rusmir Mahmutćehajić ističe da je skup posvećen gradu s očuvanim višestoljetnim kontinuitetom kojem do sada nije bila posvećena ovakva konferencija. To je, smatra, po sebi veliko čudo, ali i krivica ljudi Sarajeva.

"Sarajevo je geopolitički središnji grad jugoistočne Evrope, nema ničega što se tu događa kroz pet, šest ili sedam stoljeća da se ne prelama preko Sarajeva. Osvijestiti historiju politike, kulture i ekonomije Sarajeva znači osvijestiti stanje i budućnost cijeloga regiona", naglasio je.

Mahmutćehajić je mišljenja da stanovnici Sarajeva zapravo jako malo znaju o svom gradu te da je i to konstruirano u modernim destruktivnim ideologijama nacionalizma, fašizma i kulturnog rasizma.

"Rekonstruiranje svijesti o bosanskom pluralnom društvu koje bi obuhvatilo te naše različitosti pretpostavlja novo razumijevanje Sarajeva. To je osnova na kojoj je ova konferencija predložena", ustvrdio je.

Treći segment međunarodne konferencije "Sarajevo u likovnim vidicima Safeta Zeca" bit će održan 5. maja u Ateljeu-Zbirci Zec u Sarajevu.