CCI
0

Polovični rezultati rada vlade i skupštine BPK-a

FENA
Efikasnost u realizaciji programa rada Vlade i Skupštine najveća je slabost vlasti u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) - ocjena je nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) koja je rezultate monitoringa rada zakonodavne i izvršne vlastu u ovom kantonu za devet mjeseci ove godine, predstavila danas u Goraždu.

„I nakon devet mjeseci imamo taj problem da se uspijeva realizovati oko polovine onog što je planirano, i kod Vlade i kod Skupštine. Vrijeme je da se ta praksa promijeni“, kazao je na pres- konferenciji konsultant za monitoring CCI-a Muris Bulić.

Kako se navodi u izvještaju, Vlada i Skupština BPK-a su stalno opterećeni otvorenim pitanjima vezanim za probleme koji već duži period nisu riješeni - poslovanje mljekare „Milgor“, JU Doma za stara i iznemogla lica, raspodjela sredstava nižim nivoima vlasti bez kriterija, finansijska ovisnost o novčanim transferima s višim nivoima vlasti, a svi ovi problemi prijete da postanu kamen spoticanja i faktor koji će ometati funkcioniranje Vlade i Skupštine.

U Centrima civilnih inicijativa, kao dobar primjer proaktivnog rada, ističu najprije Ministarstvo privrede, a potom i Ministarstvo za finansije BPK-a.

„Ministarstvo privrede izdvojeno je zbog toga što je, odmah na početku mandata, uradilo krupan zahvat. Donijelo je Zakon o imovini, što je omogućilo nekim privrednim subjektima da rade u povoljnijem poslovnom ambijentu, ulože svoja sredstva, otvore nova radna mjesta. Tu se efekti već vide jer od preuzimanja mandata, broj zaposlenih u BPK-u se povećao i to u značajnom broju“, pojasnio je Bulić.

Kada je riječ o radu Skupštine BPK-a zamjerke su upućene na efikasnost poslanika, od kojih je značajan broj njih profesionalno angažovan.

„Primanja profesionalnih poslanika su trostruko veća od prosječnih primanja u kantonu i to podrazumijeva očekivani učinak svakog od nih. Međutim, vidimo da jedan broj profesionalnih poslanika i u ovoj skupštini nema namjeru da se ozbiljnije bavi svojim poslom. To je žalosna činjenica, a pored toga, utvrdili smo, prisustvujući sjednicama Skupštine, da neki poslanici nastoje da atmosferu unutar parlamenta učine takvom da se što teže dolazi do rješenja. Zbog toga je potrebno da se mnogo više pažnje posveti poštovanju poslovnika u radu Skupštine BPK-a", kazao je konsultant za monitoring CCI-a.