BiH
0

Poljska donirala 50.000 eura za deminiranje u BiH

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović i ambasador Republike Poljske u BiH Andrezej Tyszkiewicz potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o donaciji od 50.000 eura za provođenje protivminskih akcija u BiH.

Ovaj novac koji je poljska vlada donirala Centru za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) bit će utrošena za deminiranje prioritetnih lokacija na području Kantona Sarajevo u 2007.

Ministar Halilović je ustvrdio kako je naša zemlja u posljednjih nekoliko godina uspjela značajno povećati veličinu deminirane površine. Prema izvještaju BHMAC-a, prošle godine je u potpunosti ostvaren godišnji plan, a tokom devet mjeseci ove godine ostvareno je oko 75 posto godišnjeg plana.

BiH je članica Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transfera protivpješadijskih mina (Otavska konvencija), te ima obavezu da u roku od deset godina od njenog stupanja na snagu u potpunosti od mina očisti svoju teritoriju.

Otavska konvencija je stupila na snagu 1. marta 1999. godine, a 2009. godine ističe rok za ispunjavanje ove obaveze.

-Sasvim je izvjesno da naša zemlja neće biti u stanju ispuniti ovu međunarodnu obavezu, te nam predstoji opsežna priprema za podnošenje zahtjeva za produženje ovog roka, ustvrdio je ministar Halilović.

Ambasador Tyszkiewicz je kazao kako je i njegova zemlja poslije Drugog svjetskog rata imala problem mina, od kojih je stradalo na hiljade Poljaka, te stoga smatra značajnim rješavanje ovog problema i u BiH što je moguće prije.

Najavio je da će Republika Poljska nastaviti u skladu sa svojim mogućnostima pružati pomoć BiH u ovoj oblasti, izrazivši nadu da je ovo tek prva donacija za protivminske akcije.

BiH nosi neslavan rekord da je minama najzagađenija država u Evropi. Direktor BHMAC-a Dušan Gavran ističe kako se pretpostavlja da je oko četiri posto teritorije naše zemlje zagađeno minama.

Na terenu se svakodnevno vrše izviđanja sumnjivih površina, ali će se tek u nekom narednom periodu znati precizan broj minskih polja.

Godišnje se u našoj zemlji očisti 10 kvadratnih kilometara površine, a procjenjuje se da bi trebalo očistiti još oko 300 do 400 kvadratnih kilometara površine.