BiH
0

Poljoprivrednom sektoru u BiH nedostaju ulaganja

FENA
Na ovogodišnji svjetski Dan hrane, 16. oktobra, pod motom "Pravo na hranu“ UN i Svjetska organizacija za hranu upozoravaju da će hrana biti sve skuplja, a obradivih površina za proizvodnju hrane, prije svega, žitarica bit će sve manje.

Prema procjenama FAO-a, u svijetu se do 2050. treba proizvesti dodatnih milijardu tona žitarica na godinu, i to na što manje obradivih površina i sa što manje vode, u okolišu koji prijeti globalnim zatopljenjem i klimatskim promjenama.

Prognozira se i daljnji rast cijena. Naprimjer, cijena šećera u februaru prošle godine dosegla je najviši nivo u posljednjih 25 godina. Očekuje se da će proizvodnja mesa na globalnom nivou biti smanjena za 272 miliona tona zbog nestabilnosti tržišta uzrokovanog bolestima životinja itd.

Iako je poljoprivreda važan dio gospodarstva, tom sektoru, pogotovo u BiH, nedostaju strana ulaganja.

Jedan od mnogobrojnih razloga je visoki ulagački rizik uslijed nestabilnog okruženja, nedostatka sistema i konzistentne politike na državnom nivou.

Ne treba zaboraviti ni pripreme za ulazak u EU, koja čak 40 posto svog budžeta izdvaja u sektor poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u tom smislu svjesno je važnosti proizvodnje hrane u globalnim uvjetima. Već je ove godine donijelo mjere za poticanje proizvodnje žitarica.

Treba spomenuti usvajanje Srednjoročne strategije poljoprivredne proizvodnje 2006.-2010. Međutim, najvažnije, FBiH uskoro bi trebala dobiti dugo očekivani Zakon o poljoprivredi, koji je trenutno u proceduri.

-Nadalje, nadamo se što skorijem donošenju zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine, što će biti daljnji korak u procesu usklađivanja standarda s onima koje zahtijeva tržište Evropske unije, i približavanje toj organizaciji - saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.