Zbog nepoštivanja zakona
3

Poljoprivrednici za danas najavili protest u Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH najavila je proteste poljoprivrednih proizvođača za ponedjeljak pred Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu.

Član ove koordinacije i predsjednik Federalnog udruženja mljekara Mehmed Nikšić nedavno je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao je da će tražiti ostavku resornog ministra Jerke Ivankovića Lijanovića.

"Više je razloga zbog kojih to tražimo, a prvi je nepoštivanje zakonskih propisa (zakoni o poljoprivredi, podrškama). Tu je i nepoštivanje devet zaključaka Vlade FBiH od 27. septembra i 17 zaključaka s tematske sjednice Parlamenta FBiH", kazao je Nikšić.

On je kao razlog naveo i netransparentno i nezakonito trošenje novca u ovom resoru te kazao da se planski uništava domaća proizvodnja u korist uvozničkih lobija.

Nikšić je dodao da su njihovi raniji zahtjevi bili da se isplate sve proizvodnje zaključno s 31. decembrom, iz predviđenih sredstva iz programa, a da se određene pozicije, ako nema dovoljno novca, prenesu za narednu godinu, kako bi se mogla sačuvati matična stada i dokupiti hrana.

"Nažalost, nismo se dogovorili zbog toga što je na raspolaganju ostalo još 12,3 miliona KM, od čega je predviđeno osam miliona maraka za povratnike u Republiku Srpsku, i od tih sredstava nije potrošena niti jedna KM, dok se poljoprivrednici bore za opstanak", dodao je Nikšić.

Dopredsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH Slavko Martinović je kazao da postoje velike nepravilnosti u izdvajanjima za kapitalne investicije i da poreski obveznici moraju znati za šta je novac izdvojen i kakvi su efekti tih ulaganja.