BiH
33

Poljoprivrednici u potpunosti blokirali GP Izačić

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U 14:45 predstavnici udruženja poljoprivrednika "Krajina“ i "Krajiška zemlja“ u potpunosti su blokirali saobraćaj na Graničnom prijelazu Izačić.

Iako su od Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo danas dobili obavijest da su uplaćena dodatna novčana sredstva u iznosu od 2.861.536,94 KM te da će u narednim danima biti zakazana tematska sjednica Vlade FBiH na kojoj bi se trebalo raspravljati o stanju poljoprivrede u Federaciji te načinu rješavanja problematike dugovanja iz ranijih godina, to nije zadovoljilo zahtjeve krajiških poljoprivrednika, koji su, kao što su i najavili, u potpunosti blokirali saobraćaj na graničnom prijelazu Izačić za sva motorna vozila.

"S obzirom na to da nisu ispunili naše zahtjeve, a to je pismena garancija da će do 30. juna biti isplaćeni svi poticaji za 2014. godinu, već su nam poslali neku obavijest da će se o tome raspravljati na tematskoj sjednici Vlade FBiH, mi smo odlučili u potpunosti blokirati saobraćaj. I ovdje ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva“, kazao je za Klix.ba Dževahir Babić iz Udruženja poljoprivrednika "Krajina“.

Blokadu graničnog prijelaza potvrdili su i u MUP-u USK, iz kojeg su saopćili da će saobraćaj za sva motorna vozila biti blokiran u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza Izačić.

"S tim u vezi pozivamo sve vozače motornih vozila koji su planirali putovanje i prelazak državne granice korištenjem Graničnog prijelaza Izačić da koriste alternativne pravce, odnosno Granične prijelaze Užljebić – Bihać i Maljevac – Velika Kladuša s ciljem izbjegavanja stvaranja saobraćajnih gužvi, kao i bilo kojih drugih mogućih incidentnih situacija“, kazali su u MUP-u.

Podsjećamo, poljoprivrednici okupljeni u udruženja "Krajina“ i "Krajiška“ zemlja, koja okupljaju blizu 800 poljoprivrednih proizvođača, proteste su najavljivali danima. Oni su jučer sa više od 200 traktora krenuli iz Cazina prema GP Izačić u Bihaću, da bi u konačnici danas u potpunosti blokirali saobraćaj.

Na graničnom prijelazu Izačić nalazi se veliki broj policijskih patrola, a za sada nije bilo nikakvih incidenata.