BiH
0

Poljoprivrednici u BiH najavili blokadu svih institucija i graničnih prijelaza u avgustu

NINA
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Ranko Bakić najavljuje masovne proteste ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu te blokadu svih institucija i graničnih prijelaza ukoliko se ne udovolji zahtjevima poljoprivrednika do kraja avgusta.

"Ispred državne vlade će se sakupiti pedeset hiljada nezadovoljnih poljoprivrednika koji će na miran i dostojanstven način protestvovati", kazao je Bakić na konferenciji za novinare u "šatorskom naselju" ispred zgrade zajedničkih institucija, tvrdeći da će to biti dodatni pritisak na državnog premijera Adnana Terzića i njegove ministre da ispoštuju zahtjeve poljoprivrednika.

Poljoprivrednici su konferenciju za novinare otvorili burnim zvižducima zastupnicima državnog Parlamenta koji su se oglušili na zahtjev da omoguće njihovu predsjedniku Ranku Bakiću da im se obrati i objasni značaj agrarnih reformi koje oni predlažu. "Uredno smo prijavili naše sudjelovanje, ali se oni čak nisu udostojali ni da odgovore, a kamoli da nam odobre prisustvovanje sjednici", kazao je Bakić.

Poljoprivrednici su također ogorčeni na podatak da je državna vlada tokom prošle godine uvezla dvije milijarde maraka hrane. Oni su i ovoga puta građanima Sarajeva besplatno podijelili 3,5 tone mlijeka i mliječnih proizvoda.