Prijete blokadom granica
0

Poljoprivrednici traže zaštitu domaćih proizvođača

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Koordinacija poljprivrednih udruženja i saveza FBiH na današnjem sastanku u Sarajevu s predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a donijela je zaključke kojima se traži prisustvovanje sastanku lidera šest vladajućih stranaka naredne sedmice u Mostaru.

Poljoprivrednici insistiraju da sastanku prisustvuju po tri predstavnika poljoprivrednih udruženja iz FBiH i RS-a koji će od političkih lidera tražiti zaštitu domaće proizvodnje i dodjeljivanje izvoznih brojeva poljoprivrednim proizvođačima, te BiH bude deponent za primjenu CEFTA sporazuma i da u komisiji za pregovore bude i jedan predstavnik poljoprivrednika.

Također, tražit će osnivanje poljoprivredne komore na nivou Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ne bude udovoljeno ovim zahtjevima poljprivrednici će 3. septembra blokirati granične prelaze na na tri sata, jer ističu da nema smisla da građani ispaštaju nerad onih koji su na vlasti.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a Vladimir Usorac kazao je da ako ni to ne promijeni ponašanje političara, onda će oni lancima i katancima zaključati sve carinske terminale pa neće biti ni uvoza ni izvoza.

"Mi od njih tražimo da zaštite i građane i poljoprivredne proizvođače u BiH od prekomjernog uvoza priozvoda bez ikakve kontrole. Nismo protiv uvoznika, ali zahtijevamo da naši proizvođači imaju ravnopravan tretman s njima na bh. tršištu i prilikom izvoza", dodao je Usorac.