BiH
4

Poljoprivrednici traže isplatu poticaja do 26. juna

FENA
Sa jednog od protesta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sa jednog od protesta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini uputilo je otvoreno pismo federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru finansija Anti Krajini, kojim traži da se do 26. juna izvrši cjelokupna isplata poticaja poljoprivrednicima za prošlu godinu.

U protivnom, članovi Udruženja najavljuju "javni sukob", odnosno da će premijera Nikšića i ministra Krajinu prilikom svakog njihovog javnog pojavljivanja "bombardirati jajima, mlijekom i drugim poljoprivrednim proizvodima".

"Pojedinci ili manje grupe poljoprivrednika će to činiti sve do ispunjenja zahtjeva ako im ne bude udovoljeno do postavljenog roka", navedeno je u pismu premijeru Nikšiću i ministru Krajini, koje je potpisao predsjednik Udruženja Miro Pejić.

Istaknuto je da su poticaji izostali uprkos više molbi, strpljenja poljoprivrednika i pokušaja da problem bude riješen dijalogom.

"Uspjeli ste nas uništiti ekonomski da se ne možemo organizirati i dovesti na proteste pred Vladu, no mi ni ne želimo doći da još jednom budemo prevareni lažnim obećanjima, ali ni zemaljska ni nebeska vojska neće vas spasiti od ovog "partizanskog načina ratovanja protiv odgovornih ma ko oni bili", navedeno je u pismu.