Protesti i blokada puteva
0

Poljoprivrednici traže isplatu još 15 miliona KM

FENA
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH (UPBiH) Miro Pejić potvrdio je da će danas biti održani protesti poljoprivrednika i blokada 10-ak važnijih putnih pravaca i ulaza u pojedine veće gradove, u trajanju od jedan sat, od 13.00 do 14.00 sati, uključujući i putni pravac Sarajevo – Mostar.

Pejić je u izjavi Feni istaknuo kako je razlog protesta nerazumijevanje vlasti u FBiH te odugovlačenja još od 12.og mjeseca 2008. sa isplatom sredstava poljoprivrednicima zaostalih iz prošle godine.

Komentirajući najave da će poljoprivrednici – krajnji korisnici naknada za poticaje dobiti tokom ove sedmice ukupno 24 miliona KM, Pejić je kazao kako poljoprivrednici traže još 15 miliona KM za kapitalne investicije, koja su obećana u prošloj godini, te prenesena kao obaveze iz budžeta za ovu godinu.

Iz Udruženja poljoprivrednika BiH je ranije najavljeno kako će današnji protesti biti posljednje upozorenje vlastima FBiH te ukoliko se ogluše o njihove zahtjeve uslijedit će masovni i neprekidni protesti do isplate poticaja i podizanja krivičnih prijava protiv odgovornih i njihove smjene.