BiH
52

Poljoprivrednici prijete blokadom GP Izačić, traže smjenu Šemsudina Dedića

Piše: M. Ć.
Iako je MUP USK danas izdao Rješenje o zabrani održavanja protesta na graničnom prijelazu Izačić za Udruženje poljoprivrednika "Krajina" iz Cazina i Udruženje poljoprivrednika "Krajiška zemlja", iz ova dva udruženja potvrdili su za naš portal da će se sutra, uprkos zabranama, oko 200 traktora i još više poljoprivrednika zaputiti ka ovoj lokaciji i održati miran protest.

U povodu najavljenih protesta 25. maja na graničnom prijelazu Izačić, iz MUP-a USK danas su se oglasili i naveli da je, s obzirom na to da organizator nije ispunio zakonske uslove za održavanje javnog okupljanja, Policijska uprava Bihać izdala Rješenje o zabrani održavanja ovog javnog skupa. Iz MUP-a su čak zaprijetili i novčanim kaznama.

"Zakonom o javnom okupljanju USK-a propisano je da se javni skup ne može održavati na magistralnom i regionalnom putu ukoliko se na takav način ugrožava nesmetano odvijanje saobraćaja kao ni na području graničnog prelaza, te s tim u vezi podsjećamo organizatore da se kršenjem odredbi ovog Zakona izlažu novčanim kaznama koje se kreću u rasponu od 3.000 do 9.000 KM", istakli su u MUP-u.

Međutim, čini se da to nije pokolebalo krajiške poljoprivrednike koji su, unatoč zabranama, odlučili izaći na ulice.

"Mi nemamo drugog načina da se borimo za svoja prava. Tražimo isplatu poticaja za 2014., 2015. i prvi kvartal 2016. godine. Pored toga, tražimo smjenu federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića, koji se do sada oglušio na sve naše zahtjeve, kao i federalne ministrice finansija Jelke Milićević", kazao je za Klix.ba Dževahir Babić iz Udruženja poljoprivrednika "Krajina".

Babić kaže da poljoprivrednici samo traže svoja zakonom zagarantovana prava, te da je do sada prijavljen dolazak više od 200 traktora u mjesto Mihaljevac u Cazinu, odakle se u 12:00 sati planira krenuti na granični prijelaz Izačić u Bihaću, gdje će se održati mirne demonstracije.