Blokada granica 3. septembra
1

Poljoprivrednici: Poštujte zakone ili ćemo radikalnije djelovati

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH i Saveza poljoprivrednih udruženja, zadruga i fondacija u osnivanju Federacije BiH okupili su se jutros ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu i umjesto previđenih mirnih protesta, pošto je odgođena sjednica Parlamenta, održali konferenciju za novinare.

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH kazao je da se, međutim, protesti održavaju u sedam gradova u FBiH - Kupresu, Čapljini, Bihaću, Žepču, Busovači, Zenici i Tuzli i da je njihov cilj pozvati predstavnike vlasti da poštuju donesene, odnosno postojeće zakone.

Poljoprivrednici traže od zakonodavne i izvršne vlasti da se u rebalansu budžeta izdvoje značajnija sredstva (da se vrati 10 miliona iz proračuna koje je planirano), da se osiguraju sredstva kako bi prevazišli tešku situaciju nastalu vremenskim nepogodama (snijegom i sušom), kao i rješavanje problema redovnih isplaćivanja poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Vlada FBiH ima da isplati poljoprivrednicima 40 miliona KM za osam mjeseci, a do kraja sedmog mjeseca isplaćeno je svega 5,2 miliona. Poznato je da su u ovom momentu svakom poljoprivredniku unutar FBiH prijeko potrebna sredstva i nije ni čudo da dolazi i do 30 posto do smanjenja u poljoprivrednoj proizvodnji", kazao je Muslimović.

On je naveo da današnje otkazivanje sjednice Parlamenta, kao i razlozi zbog kojih je do toga došlo, pokazuju da političari više vode računa o svojim foteljama nego o stvarnom stanju na terenu te poljoprivrednicima, radnicima, bivšim borcima i dugim populacijama o kojim bi trebalo da vode brigu.

"Mi se obraćamo mirnim putem predstavnicima vlasti, da poštuju zakone. Ako oni imaju redovne plaće zašto onda poljoprivrednicima nije isplaćeno ono što njima pripada. Koji poljoprivrednik može imati toliko obrtnih sredstava da izdrži šest mjeseci odgodu plaćanja ili osam mjeseci neisplaćene poticaje", zapitao se Muslimović.

Ako se vlasti ogluše o zahtjeve poljoprivrednika, kako kaže, sigurno će se radikalnije djelovati i sigurno je da će na proteste izaći veći broj poljoprivrednika, dodavši da njih, prije svega, interesira poštivanje zakona o poljoprivredi, poticajima i o zadrugarstvu, bez iakvog politikanstva.

Muslimović je dodao o da njegov savez predstavlja 43 općinska udruženja u svih deset kantona u FBiH, odnosno oko 30 hiljada poljoprivrednih proizvođača

Također je rekao da su, prema preliniminarnim podacima iz općina i kantona, štete u poljoprivredi prešle pola milijarde KM, a da bi u konačnici mogle iznositi i oko milijardu KM.

Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH je na sastanku u Mostaru donijela odluku da 3. septembra od 12 do 14 sati poljoprivredni proizvođači izvrše blokadu graničnih prijelaza i putnih komunikacija na prodručju BiH.