BiH
25

Poljoprivrednici poručuju Vladi: Stići će vas jaja, paradajz ili krompir!

Piše: I.P.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je održana press konferencija koju su organizovala poljoprivredna udruženja u Federaciji BiH, a povodom protesta za 6. oktobar, a koji će biti održan ukoliko se ne ispune zakonom predviđeni uslovi poljoprivrednika.

Razlog sastanka čelnika nekoliko udruženja koji je održan netom prije press konferencije je neisplata poljoprivrednih poticaja i subvencija iz proračuna Federacije BiH.

"Imali smo tešku godinu, poplave, prije toga obilne snježne oborine, a uz to postoje lobiji stranih firmi i neprijatelji unutar zemlje. Šaljemo poruku da ćemo se suprotstaviti političkom prepucavanju preko leđa poljoprivrednika", rekao je Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH, dodavši da poljoprivrednici svoje zahtjeve upućuju premijeru Nerminu Nikšiću i ministru finansija Anti Krajini.

"Hitno i bez odlaganja isplatiti sve što je uneseno u trezor. Prvi kvartal mlijeka koji još nije isplaćen za 5 kantona hitno da se isplati i da se nastavi sa isplatom drugog kvartala mlijeka i to najkasnije do 3. oktobra. Najavljujemo proteste u ponedjeljak 6. oktobra na prostoru cijele Federacije ukoliko do petka ne dođe do isplate", jasna je poruka Pejića koji je naglasio da iza zahtjeva stoje Udruženje poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, Savez poljoprivrednih udruženja FBiH, Udruženje poljoprivrednika FBiH, Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje ovčara i kozara Federacije BiH te Udruženje poljoprivrednika BiH.

"Za ovu godinu isplaćeno nam je 19 miliona KM, a ostalo nam je za isplatu oko 56 miliona KM. Ne bavimo se pitanjem iznosa koji nam promptno treba biti isplaćen, nego kažemo da se to odnosi na proizvodnje mlijeka prvog i drugog kvartala i onog što je do sada unešeno u trezor - 2,7 miliona KM prije hapšenja ministra Lijanovića i 2,2 KM koja su unešena u ponedjeljak", objašnjava Pejić.

Mnogi učesnici februarskih protesta navodno su pružili podršku, a oni bi se trebali oglasiti svojim saopštenjima.

Tuzla pretrpjela neviđene štete

"Tuzla trpi neviđene, milionske štete. Prvo smo po svim proizvodnjama u Federaciji, ali najzaostaliji po svim plaćanjima. Mi ne tražimo ništa što nije ozakonjeno! Od 330 miliona budžetskih sredstava ukradno je 160 miliona, ima li iko da je procesuiran? Duguje nam se još iz 2013. godine, a 2014. nisu uopšte! Pozivam sve poljoprivrednike iz TK da ispoštuju proteste i da se anarhiji stane na kraj. Ne interesuju nas ministri ni premijeri, nego samo da se poštuje zakon", rekao je Mevludin Ikanović, dopredsjednik Udruženja poljoprivrednika TK.

Ispred ZDK obratio se Refik Alihodžić, predstavnik poljoprivrednih udruženja tog kantona

"Naše strukture neće da plate ni minimum onog što trebaju da nam plate. Apelujemo vlast da ispoštuju rokove do petka, da ne bi pravili proteste i da ne bi dolazilo do neželjenih posljedica jer i poljoprivredici imaju porodice", upozorio je Visočanin Alihodžić.

Jaja, paradajz ili krompir

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH tvrdi da Podrinje ima pad poljoprivredne proizvodnje od čak 80 posto!

"Podrinje je slijepo crijevo Federacije, a za to su zaslužni Nermin Nikšić i Ante Krajina! Bili smo dovoljno demokratični u proteklom periodu, poljoprivrednik je previše trpio. Šta će se desiti neka se desi, počevši od mene pa na dalje. Ukoliko budu kršili dogovore i zakone stići će ih jaja, paradajz ili krompir…neka se oni pitaju zašto su nas doveli do situacije da testiraju naše živce", rekao je Muslimović.

Nije poznato koji je broj poljoprivrednika najavio dolazak na moguće proteste, ali predstavnici udruženja tvrde da će ih biti više nego na dosadašnjim okupljanjima.

Ukoliko Vlada ne ispoštuje zahtjeve demonstracije bi se trebale održati u Šijicama, Živinicama, Gradačcu, Vitezu, Travniku, Zenici, Doboju, Grudama, Gorici (granični prelaz), Čapljini i GP Doljani te u Sarajevu (pred zgradom vlade FBiH).